Rooster

Paralax is een software ontwikkelingsbedrijf dat roostersoftware maakt en verkoopt. De software wordt veel gebruikt door bijvoorbeeld scholen en uitzendbureaus. De software is zo geprogrammeerd, dat het ook rekening houdt met de arbeidstijdenwet. “Zo wordt er bijvoorbeeld automatisch rekening mee gehouden dat werknemers niet te kort op elkaar worden ingepland, in overeenstemming met de wet”, zegt Ruud.

Druk

Ruud is de enige sysadmin in een bedrijf van zeventig man. Dat moet een redelijke kluif zijn. “Het is zeker niet minder dan een fulltime baan. Maar ik heb gelukkig wel een extern bedrijf als achterwacht. Zij zijn mijn sparringpartner en back-up. En bovendien kan ik dan nog eens op vakantie. Dat is ook niet geheel onbelangrijk!”

Serverpark

Ruud beheert een serverpark van dertien fysieke servers. “Vijf van de servers zijn productieservers, waaronder een Exchange server, een Active Directory server met back-up, een Sharepoint server en een Exact server. De rest dient als testserver voor de roostersoftware. Vijf daarvan zijn fysiek. We testen daarop de software op verschillende configuraties. Ook hebben we drie fysieke testservers waarop we virtuele machines draaien. Die draaien nog op VMware ESX, maar we gaan binnenkort over naar de volgende generatie met vShpere.”

Gebruikers

Ruud brengt weinig tijd door in ‘zijn’ serverruimte. Wanneer hij op de servers iets gaat doen, doet hij dat met Remote Desktop. “Ik ben alleen in het serverhok te vinden als ik back-ups ga wisselen of dingen moet patchen. Verder verschilt het per week heel erg of ik met gebruikers bezig ben of dat ik in mijn kantoor zit om de overige taken te verrichten. Toch denk ik dat het elk ongeveer de helft van de tijd bestrijkt. Ze stellen af en toe de meest rare vragen, zoals ‘mijn mobiele telefoon doet het niet meer en dat terwijl ik op wandelafstand zit van iedereen!’ Daar kun je toch weinig mee. Maar de gebruiker krijgt bij mij wel altijd voorrang."

Flop

Paralax is net als Techworld laatst verhuisd. Daarbij ging er iets goed mis. “We hebben een SDSL-lijn voor internet en zitten enigszins in afgelegen gebied. De KPN zou de boel aansluiten, maar Versatel levert de telefoondienst en BBeyond de SDSL-dienst over het koper van KPN. Dat werkt dus lekker langs elkaar heen."

"De KPN levert dus eigenlijk alleen de koperparen, maar had een aantal fouten gemaakt in het labellen. Daardoor hadden we eerst wel internet maar geen telefonie. Vervolgens zou de KPN dat wel even oplossen, en deed dat ook, door één van de koperkabels te gebruiken voor telefonie. Die was echter in gebruik voor SDSL, waardoor dat weer niet werkte. De monteur keek dus naar welk probleem opgelost moest worden, maar minder naar wat de gevolgen waren voor andere diensten. Niet erg handig dus.. Uiteindelijk ben ik een hele dag kwijt geweest om alle partijen op één lijn te krijgen."

Tool

Ruud’s favoriete tool is snel duidelijk. “Spiceworks is een programma dat ik de hele dag door gebruik. Het monitort eigenlijk alles, van vrije ruimte op de laptops van werknemers en servers tot welke wijzigingen er aangebracht worden. Bovendien zie ik met het programma welke software geïnstalleerd is op elke pc of laptop. En dan bevat het ook nog een helpdesk systeem dat met tickets werkt. Een heleboel functionaliteit voor een gratis programma dus."

Vrije tijd

Naast zijn fulltime baan als systeembeheerder, vult Ruud zijn vrije tijd met vrijwilligerswerk. “Ik werk als lichttechnicus en secretaris bij theater Pantalone. Het is een theater dat volledig draait op vrijwilligers. Van de technici en regisseur tot de acteurs. Ik doe dat ongeveer één keer per week. Gelukkig hebben we wel een heel team en hoef ik niet drie of vier keer per week in het theater te bivakkeren. Dat zou wel iets te veel worden, maar het is wel gewoon geweldig om te doen."

Bron: Techworld