Met Nessus kun je onveilige configuraties en kwetsbaarheden opsporen die aanvallers toegang verlenen tot de computers in je netwerk. Op vraag van gebruikers begon producent Tenable Network Security een tijdje geleden aan een Android-applicatie. Die smartphone-uitvoering van de bekende netwerkscanner is sinds vorige maand te vinden in de Android Market. De app is gratis en vereist Android 2.2 of hoger. Er bestaat ook een versie voor iPhones met iOS 4.0 of hoger.

Scans draaien en analyseren

Met de Nessus-app kun je vanaf je smartphone inloggen op je Nessus-server en scans starten, stoppen en pauzeren. Je kunt ook nieuwe scans en templates voor scans aanmaken. Het is eveneens mogelijk om de resultaten van je scans rechtstreeks op je telefoon te analyseren door aangemaakte rapporten te bekijken en te filteren. Zo kun je eenvoudig onderweg voorgaande scanresultaten nakijken, of de status van een lopende scan controleren.

De app vereist toegang tot versie 4.2 of hoger van de Nessus-server. Deze is beschikbaar voor Windows (XP Professional, Vista, 7, Server 2003 en 2008), Mac OS X, Solaris en Linux. Voor die laatste zijn enkel Red Hat Enterprise Linux, CentOS en SUSE Linux Enterprise volledig ondersteund. Er zijn ook binary's zonder ondersteuning te downloaden voor Fedora, Debian, Ubuntu en FreeBSD.

Ex-open source

Nessus is van oorsprong een open source-product, maar daar hebben de makers in 2005 een einde aan gemaakt. Ze hebben toen besloten de broncode vanaf versie 3 niet meer vrij te geven.

Voor persoonlijk gebruik is de scanner nog gratis beschikbaar, maar voor professioneel gebruik betaal je licentiekosten per jaar. Hiervoor krijg je support van Tenable, SCADA-plugins, compliance checks en de mogelijkheid om Nessus als virtuele appliance te draaien.