Netalyzr is een project van het International Computer Science Institute van de University of California, Berkeley. Start het Java-applet op in je browser, en dan wordt er een uitgebreide analyse uitgevoerd van je internetverbinding. Daarbij worden verschillende aspecten van je internetverbinding getest op mogelijke problemen. Het voordeel van dit applet ten opzichte van lokale tools is dat het toegang heeft tot je netwerk zowel van binnenuit (via het applet) als van buiten je netwerk (vanaf de server van het ICSI). Na de analyse, die verscheidene minuten duurt, krijg je een html-rapport te zien met de resultaten.

Veel informatie

De tests zijn onderverdeeld in verschillende categorie├źn: Address-based Tests, Reachability Tests, Network Access Link Properties, HTTP Tests, DNS Tests, IPv6 Tests en Host Properties. In elke categorie krijgen de individuele tests een gekleurde balk die groen is als de test succesvol is, geel als het resultaat van een test niet ideaal is, en rood als er een anomalie is die je echt moet onderzoeken.

Bij elke test kun je op het vraagteken klikken voor een pagina met meer informatie. Met de + en - bij een categorie of helemaal bovenaan kun je alle tests uitklappen of terug inklappen als je meer informatie wil of juist een bondig overzicht. Gevonden problemen worden sowieso nog eens bovenaan herhaald onder het kopje Summary of Noteworthy Events, zodat je onmiddellijk ziet wat er scheelt aan je netwerk.

Voor thuisgebruik

Ook voor thuisgebruikers is Netalyzr interessant. Zo waarschuwt het applet je als je internetprovider poort 25 voor uitgaande mail blokkeert om spammers tegen te gaan en of je op de blacklist van Spamhaus staat. Netalyzr meet ook de download- en uploadsnelheid van je netwerkverbinding, meet de round-trip time en packet loss tussen je computer en de server van ICSI, evenals je uplink buffer.

De HTTP tests proberen uit te vinden of je een HTTP proxy draait en wat het gedrag daarvan is. De uitgebreide DNS tests controleren onder andere of de DNS-servers van je internetprovider klaar zijn voor DNSSEC en IPv6. Al met al is Netalyzr een eenvoudige manier om snel een goed overzicht van de gezondheid van je internetverbinding te verkrijgen.