Berners-Lee is van mening dat gebruikers door sites als Facebook aangemoedigd worden om hun informatie in te leveren, die vervolgens hergebruikt wordt, maar niet gedeeld met andere websites. “Grote sociale netwerksites schermen informatie die hun gebruikers posten af voor andere sites”, zegt de web-uitvinder tegen Scientific American Journal. “Je sociale netwerkhomepage wordt een centraal platform, maar is een gesloten silo van content, waar je zelf geen volledige controle over hebt”, vervolgt hij.

“Hoe meer dit soort architectuur van websites toegepast wordt, des te meer wordt het web gefragmenteerd. Het belemmert het bestaan van het web als enkele, op zichzelf staande universele informatieruimte”, vindt hij.

Appleboor

Ook boort hij Apple en iTunes vakkundig de grond in. Berners-Lee vindt iTunes “gecentraliseerd en afgeschermd. Je kunt een iTunes-link alléén gebruiken met Apple’s gepatenteerde iTunes-programma. Je zit dan niet meer op het web, maar gevangen in een specifieke winkel. Het is geen open marktplaats. Hoe mooi sommige features ook zijn van de iTunes store, de evolutie ervan is beperkt door de gedachtenkronkels van één enkel bedrijf.”

Update: Tim-Berners Lee heeft niet het internet opgericht. Hij heeft het world wide web (dat werkt bovenop het internet) uitgevonden. Bron: Techworld