Steve Jobs meldde in zijn lange toespraak dat 80 procent van de Fortune 100 bedrijven al gebruik maken van de iPhone. Maar het is te betwijfelen of die 80 bedrijven de iPhone ook echt ondersteunen, in plaats van dat ze het apparaat alleen gedogen. Tot nu toe moest je extra software inslaan zoals Good om de iPhone echt goed te beveiliging. Zo had de iPhone nog geen on device versleuteling, en kon er maar één Exchange-account op worden benaderd.

Ondersteuning voor de enterprise

Bij het maken van iPhone OS 4.0 heeft Apple duidelijk aandacht besteed aan de behoeften van de beheerder, die de mobiele apparaten van zijn gebruikers moet beheren en beveiliging. Of de iPhone daarmee echt de enterprise-ondersteuning zal benaderen die door RIM wordt geleverd valt nog te bezien, maar het is in ieder geval een stap in de goede richting.

Apple heeft vijf features toegevoegd die interessant zijn voor beheerders. Data protection, device management, wireless app distributie, ondersteuning van SSL VPN en verbeterde ondersteuning van Exchange Server 2010.

Managementsoftware

Voor gebruikers is de verbeterde ondersteuning van Exchange erg belangrijk. Voortaan kunnen ze mail benaderen van meerdere Exchange mailboxes. Ze kunnen ze allemaal in één lijst laten weergeven, of ze kunnen snel wisselen tussen inboxes. Hier is wel Exchange Server 2010 voor nodig.

Belangrijker voor beheerders is dat iPhone 4.0 aanknopingspunten heeft voor het beheer van grote hoeveelheden iPhones, in de vorm van Mobile Device Management API’s. Derden kunnen hierdoor managementsoftware gaan ontwikkelen waarmee de apparaten van een afstand kunnen worden geconfigureerd, geüpdate, gemonitord en schoongeveegd. Nu deze API’s er zijn, zal de software niet lang op zich laten wachten. Het is alleen nog even afwachten hoe volwassen die software zal zijn.

Beveiliging

Het ontbreken van dataprotection door versleuteling was een behoorlijk obstakel voor de iPhone in het bedrijfsleven. Dat kon alleen door de aanschaf van Good server. Vanaf nu worden de e-mails en attachments versleuteld opgeslagen. Daarnaast zijn er API’s gekomen die kunnen worden gebruikt door commerciële partijen om apps hiervoor te schrijven. Er zullen dus meer en betere tools komen voor data-encryptie.

Ook belangrijk is dat bedrijven voortaan hun eigen apps veilig over een afstand kunnen distribueren en updaten, zonder dat gebruikers met hun iPhones naar kantoor hoeven te komen om hun apparaten op hun computers aan te sluiten. Dat zal een veel veiliger gevoel geven.

En tot slot is er nog VPN-ondersteuning. Er zijn apps op komst van Cisco en Juniper die hier gebruik van maken, en die gebruikers in staat zullen stellen om veilig contact te maken met hun bedrijfsnetwerken.

Afwachten

Natuurlijk moeten al deze features nog uitvoerig worden getest in de praktijk. Maar dat zal snel gebeuren, omdat werknemers hun hippe apparaatjes nu eenmaal graag meenemen naar hun werk. Het is in ieder geval verheugend nieuws dat Apple aandacht heeft besteed aan de behoefte van beheerders om al die extra clients onder controle te houden.

Bron: Techworld