De VNC-client noVNC maakt gebruik van HTML5, in het bijzonder WebSockets en Canvas. Hierdoor draait de client ook goed op mobiele apparaten zoals de iPhone en iPad en Android-apparaten. De meeste moderne webbrowsers worden ondersteund, al variëren de prestaties wel van browser tot browser. NoVNC ondersteunt de VNC-encodings raw, copyrect, rre, hextile, tight en tightPNG evenals WebSocket SSL/TLS-encryptie.

De code, die onder de LGPL-3-licentie vrijgegeven is, is te downloaden op GitHub. NoVNC maakt gebruik van WebSockets voor de verbinding, iets dat veel VNC-servers niet ondersteunen. Daarom heb je ook een proxy nodig die WebSockets in TCP-sockets omzet. NoVNC levert voor dit doel de proxy websockify mee.

Launch-script

De eenvoudigste manier om noVNC te starten is met behulp van het meegeleverde launch-script:

./utils/launch.sh --vnc localhost:5901

Met de optie --vnc geef je de locatie van de VNC-server op, hier poort 5901 op localhost. Het launch-script start een WebSockets proxy en een webserver die de noVNC-client aanbiedt. Het toont als uitvoer een url die je in je webbrowser kunt openen. In het aanmeldvenster dat je dan te zien krijgt, geef je het wachtwoord voor je VNC-server op en klik je op Connect, waarna je toegang krijgt tot je remote desktop.

Op een iPad krijg je linksboven icoontjes te zien om de actieve muisknop te kiezen en om een on-screen toetsenbord op te roepen. Als je de iPad van landschapsmodus naar portretmodus draait, past noVNC automatisch het scherm aan.

Geavanceerde mogelijkheden

Er zijn drie standaardthema's beschikbaar, maar je kunt ook zelf je CSS-stylesheet schrijven voor een betere integratie in je website. Op GitHub vind je ook documentatie over geavanceerde functionaliteit zoals het gebruik van een eigen certificaat voor encryptie.

Een overzicht van de mogelijkheden is te zien in enkele screenshots en video's. NoVNC wordt al door heel wat andere projecten gebruikt, waaronder Ganeti Web Manager, Archipel, openQRM, OpenStack, Zentyal en Amahi.