Een groot logbestand van enkele gigabytes wil je niet in één keer in een viewer inladen als je slechts de nieuwste en dus laatste regels wil zien. In Unix-omgevingen gebruik je dan eenvoudigweg het commando tail, dat standaard de tien laatste regels toont. Een handige optie van tail is -f, die je realtime de toevoegingen aan het logbestand blijft tonen.

Voor Windows

Een programma met gelijksoortige functionaliteit voor Windows is mTAIL. Klik op het icoontje naast File om de naam van het logbestand in te geven en klik op de Start-knop rechts om realtime het einde van het bestand te volgen. Klik op dezelfde knop (die dan het label Stop heeft) om te stoppen.

mTail heeft een aantal extra functies die soms heel handig zijn bij het bekijken van logbestanden. Vink je bijvoorbeeld "R. DNS" aan, dan resolvet mTAIL alle ip-adressen in het logbestand en vervangt deze in zijn uitvoer door domeinnamen. Verder zijn er nog speciale opties voor logs van Microsofts webserver IIS en voor het automatisch omzetten van tabs en meerdere spaties na elkaar.

Opties

Vink je Filter aan, dan toont mTAIL alleen de regels in het logbestand die aan de reguliere expressie voldoen die je daarnaast invult. Een andere handige functie is Alert: vink je dit aan zonder ernaast iets in te vullen, dan zal mTAIL - afhankelijk van wat je in de instellingen opgegeven hebt - het venster naar de voorgrond brengen en/of een geluid afspelen van zodra er iets aan het logbestand toegevoegd is.

Geef je naast het Alert-label een reguliere expressie op, dan gebeurt dit enkel als de toevoeging aan deze reguliere expressie voldoet. Voor alle mogelijkheden bekijk je best de uitgebreide documentatie.