Eerder deze maand presenteerde mobieltjesmaker Motorola met veel bombarie de Droid. In Duitsland is dit toestel ook al te krijgen, onder de naam Milestone. Wanneer het apparaat naar Nederland komt is nog niet bekend. Maar of bedrijven daar op zitten te wachten is de vraag. Michael Gartenberg, analist bij Interpret LLC, testte de Droid en heeft zo zijn twijfels.

Allereerst het toetsenbord. “De Droid is geen toestel waarop zakelijke klanten zitten te wachten. Hoewel de hardware in orde is, inclusief een prachtig hoge resolutie scherm, moeten potentiële kopers eerst maar eens het toetsenbord uitproberen. Voor mij staan de toetsen veel te dicht bij elkaar en zijn ze te vlak om goed op te kunnen typen. Het virtuele toetsenbord op het scherm is dan een beter alternatief.

Maar het gaat vooral om het besturingssysteem van de Droid, Android 2.0. Dat is nog niet altijd even geschikt voor zakelijk gebruik. Ik zal enkele problemen toelichten:

1. Exchange ondersteuning

Dit is de eerste versie van het Android-platform met ingebouwde Exchange-ondersteuning, maar deze is beperkt. Zakelijke gebruikers die afhankelijk zijn van Exchange kunnen beter zoeken naar andere toestellen met betere integratie van Exchange-tools. Bedrijven die al zijn overgestapt op andere e-maildiensten, zoals die van Google, zullen hier minder moeite mee hebben.

2. Veiligheid

Android 2.0 presteert niet zo best op het gebied van veiligheid. Zo kan er geen wachtwoord worden ingesteld voor het lockscreen, maar moet je met deze telefoon een reeks bewegingen maken. Dat klinkt cool, maar is niet erg veilig. Daarnaast kan de inhoud op de verwijderbare sd-kaarten niet worden versleuteld. Ten slotte kunnen gebruikers ervoor kiezen de installatie van onbekende software toe te laten, en die instelling kan niet worden verwijderd door de beheerder. Hierdoor kan allerlei ongewenste software in het systeem terechtkomen, wat tot grote misère kan leiden.

3. Beheer en configuratie op afstand

IT'ers ondersteunen liever niet allerlei verschillende apparaten. Dat geldt nog meer voor mobiele toestellen, die op afstand beheerd moeten kunnen worden en bij diefstal snel worden gewist en achterhaald. Momenteel schiet Android hierin nog ernstig te kort. Hoe vaak laten medewerkers niet hun toestel achter in café, trein of taxi? De afgelopen jaren heb ik al tenminste zes onbeveiligde mobieltjes gevonden op openbare locaties en de nieuwe Droid is ook nog eens extra aantrekkelijk voor dieven. Niemand wil dat zijn vertrouwelijke bedrijfscorrespondentie of meerjarenplan in vreemde handen terechtkomt.

Mobieltjes zijn uitgegroeid tot miniatuurcomputers, waarmee je ook nog kan bellen. IT-afdelingen moeten deze apparaten zien als kleine pc's. Zij krijgen dus met dezelfde problemen te maken als jaren geleden met de introductie van de computer op het kantoor. Nieuwe toestellen als de Droid zijn verleidelijk, maar IT'ers moeten beseffen dat er serieuze bezwaren aan kleven op het gebied van veiligheid en beheer. Android 2.0 is een leuke vooruitgang voor eindgebruikers, maar IT-afdelingen moeten goed nadenken voordat zij het systeem aanschaffen.” Bron: Techworld