Een wifi-meshnetwerk is een gedecentraliseerde aanpak om lokale connectiviteit te regelen. Normaal gesproken verbind je alle apparaten draadloos met dezelfde router, maar die zal zich niet altijd op een ideale locatie verbinden, met alle problemen van dien. Een meshnetwerk gebruikt meerdere wifiknooppunten.

Hoe werkt wifi-mesh?

Eén knooppunt wordt toegewezen als de primaire router en die is direct gekoppeld aan je gateway. De andere knooppunten zijn satellieten van het primaire knooppunt en samen vormen ze een naadloos netwerk. Als je in de woonkamer staat, verbind je met het dichtstbijzijnde knooppunt, of dat nu de router is of niet.

Hetzelfde geldt voor de keuken of zelfs de tuin. Het is allemaal hetzelfde draadloze netwerk, met hetzelfde SSID, maar met zo'n wifi-mesh maak je verbinding op de meest logische plek en op een manier dat je de best mogelijke prestaties levert. Een meshnetwerk levert zo betere snelheden, is betrouwbaarder en heeft een groter bereik. Ze zijn ook eenvoudig uit te breiden, zodat je het lokale draadloze netwerk kunt bouwen dat het beste bij je past.

Wat zijn de verschillen met traditionele routers?

Het voornaamste verschil met een traditioneler netwerk is dat een systeem met een traditionele router gecentraliseerd is: je hebt één accesspoint waar al het draadloze verkeer doorheen wordt geleid. Met een wifi-meshnetwerk heb je eigenlijk meerdere accesspoints. Dit fundamentele, structurele verschil zorgt ervoor dat wifi-mesh betrouwbaardere dekking levert.

Waar moet je op letten bij een mesh-router?

Er zijn vier dingen om rekening mee te houden als je een draadloos meshnetwerk wilt bouwen:

1. Ontwerp

Omdat je meerdere apparaten zult inzetten in en om je huis, is het misschien handig om een serie te kopen die er mooi uitziet of juist helemaal niet opvallen. Omdat interne componenten kleiner zijn, hebben de meeste netwerkbedrijven ervoor gekozen om voor een minimalistisch ontwerp te gaan.

2. Snelheid

Het is als je het over draadloze verbindingen hebt altijd beter om zoveel mogelijk snelheid te halen. Ook voor een wifi-mesh heb je zoveel mogelijk bandbreedte nodig zodat je over een paar jaar nog up-to-date bent om bijvoorbeeld 4K-video te streamen. Je kunt daarnaast meer apparaten verbinden met hetzelfde netwerk en prestaties hoog houden met grote bandbreedte.

3. Bereik

Hoewel het goed is om te weten dat je altijd bereikissues kunt oplossen met een knooppunt in een gat in je dekking, is het ook goed om minder knooppunten te gebruiken als het mogelijk is. Hoe groter het bereik van de mesh-knooppunten is, hoe minder apparaten je hoeft aan te schaffen om je hele woning te voorzien.

4. Software

Een aantrekkelijk wifi-mesh klinkt misschien wat ingewikkeld, dus een van de aantrekkelijkste aspecten bij de keuzebepaling is het gebruiksgemak van de software. De meeste hebben geïntegreerde apps die het je makkelijk maken. Het nadeel is dat je te maken hebt met een lock-in van de leverancier zodra je een keuze maakt, dus houd er rekening mee dat je eraan vast zit.

Dus het is ontzettend belangrijk dat de software de features ondersteunt die je nodig hebt. Denk aan oudertoezicht als je kinderen hebt die van het netwerk gebruik maken, ingebouwde beveiligingsmiddelen en configuratieprofielen voor het prioriteren van verkeer.

Wat is beter: wifi-mesh of traditionele router?

Als je een huishouden hebt meer meerdere gebruikers of veel ruimte moet beslaan, dan heeft een wifi-mesh duidelijke voordelen. Maar als je alleen woont en vooral rekening moet houden met online games en 4K-streaming, is een traditionele router het overwegen waard. Deze bieden namelijk in de regel hogere hardwarespecificaties dan mesh-knooppunten. Als je een alleenstaande poweruser bent die vooral kracht nodig heeft, kun je al snel concluderen dat een traditionele router zeer het overwegen waard is.