Lansweeper is een inventarisatieprogramma dat zowel de hardware als software in een netwerk scant en de resultaten in de vorm van een rapport laat zien. Het werkt zonder dat er op iedere pc in het netwerk eerst software geïnstalleerd hoeft te worden en kan integreren met Active Directory. Het probleem met licenties is dat er meerdere licentievormen bestaan, die ieder toegespitst zijn op verschillende manieren van gebruik, terwijl het product in al die gevallen dezelfde technische mogelijkheden heeft. Dat is vaak ondoorzichtig.

Lansweeper is een commercieel product (weer een licentie), maar toch kan het al snel een interessant alternatief zijn voor andere inventarisatieprogramma’s. Om te beginnen is er een gratis versie, al is die wel beperkt in zijn mogelijkheden.

SQL en interface

Lansweeper gebruikt SQL Server als backend, en als het die niet aantreft, installeert het direct de SQL 2008 Express Edition. Deze SQL Server is gratis, maar voldoet voor alle taken, tot besloten wordt Lansweeper in meerdere domains te gebruiken. Dan is de echte SQL Server noodzakelijk. Daarnaast is het .NET Framework een vereiste. Om de resultaten te presenteren gebruikt Lansweeper een webserver, en daarvoor kan zowel een eigen Lansweeper webserver worden gebruikt als Microsoft IIS.

Is de installatie eenmaal afgerond, dan werkt Lansweeper erg snel en straight forward. Na de installatie wordt direct de eigen pc gescand. De resultaten zijn via een gemakkelijk te bedienen webinterface te bekijken. Het algemene overzicht krijg je in het Dashboard, maar er zijn ook specifieke rapportages over Eventlogs, recente wijzigingen, geïnstalleerde software, licentiebeheer, gebruikers en systeemfouten. Doordat alle informatie in de SQL-database zit, is deze op allerlei manieren en doorsnedes op te vragen.

Scannen van subnetten

Als je Lansweeper ook buiten de eigen pc wilt gebruiken, kun je de LanSweeper configuration utility starten. Hiermee kun je tal van opties ingeven voor het scannen van subnetten en het uitsluiten van apparaten of juist het opvoeren van nieuwe. Ook is precies in te stellen waarop gescand moet worden. De hoeveelheid opties in dit onderdeel is er echter wel van afhankelijk of je een betaalde of de gratis versie van het programma gebruikt.

Licentiebeheer

Eenmaal goed ingericht kan Lansweeper ook helpen bij licentiebeheer. Door gebruikte software te koppelen aan de aantallen licenties, geeft het uitgebreide overzichten van de hardware die wordt gebruikt. Bovendien kan het voor auditing bijvoorbeeld rapporteren over systemen waarop de laatste antivirus-patches ontbreken. In de praktijk is hiervoor al wel snel een licentieversie nodig. Daarmee kan ook via een service remote worden geïnventariseerd. De gratis versie scant alleen de pc waarop de gebruiker is ingelogd.

Bron: Techworld