"We houden nog enkele workshops en dan zijn de specificaties definitief”, aldus Jeff Ravencraft van Intel en tevens voorzitter van de Usbif-groep (Universal Serial Bus Implementers Forum). “Wusb is de toekomst en daar kunnen we erg veel geld aan verdienen, mits we het goed aanpakken."

Ravencraft verwacht dat er in 2009 al 140 miljoen wusb-apparaten op de markt zullen zijn. De nieuwe techniek zal in eerste instantie verwerkt worden onder meer externe harde schijven.

De theoretische doorvoersnelheid van 480 Mbps is overigens in de praktijk nog niet gehaald. "In een speciale omgeving halen we nu ongeveer 352 Mbps. In een standaardomgeving is dat nu nog minstens 160 Mbps", aldus Ravencraft tijdens Winhec – een grote Microsoft-conferentie in Seattle die afgelopen donderdag eindigde.

Microsoft belooft een goede ondersteuning. Zodra Intel zijn whci-specificaties (wireless host controller interface) vrijgeeft, zal Microsoft een api voor ontwikkelaars introduceren. Het toevoegen van wusb aan Windows Vista moet daardoor geen probleem zijn, belooft Fred Bhesania van Microsoft.

Met wusb kan randapparatuur, zoals printers, scanners en externe harde schijven, zonder draden verbinding maken met een pc. Wusb wordt gesteund door de Wireless USB Promoter Group, een industriegroep bestaande uit Intel, Microsoft, HP, NEC, Philips Semiconductors, Samsung en Agere Systems. Bron: Techworld