Evernote is een van de populairste cloud-notitiediensten en wordt door velen gebruikt om korte notities, foto's en lijsten op te slaan in de cloud. De dienst wordt ook vaak door verschillende mobiele providers en fabrikanten standaard meegeleverd op mobiele apparaten en er zijn zelfs bedrijven die Evernote op professioneel niveau gebruiken.

Het bedrijf heeft echter laten weten dat het de privacy policy wijzigt en dat medewerkers de opgeslagen documenten mogen lezen.

Als je daar niet van bent gediend, zijn er verschillende maatregelen om de schade te beperken. Het hangt er echter wel vanaf in welke vorm je deze dienst gebruikt. Wij lopen de verschillende methodes even door.

Opt out

Je zou natuurlijk gebruik kunnen maken van de opt out-mogelijkheid die het bedrijf je biedt, er zijn echter wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden.

Als je Evernote zakelijk gebruikt, kan je niet zelf afmelden. De beheerder zal dat moeten doen vanaf de admin-console. Deze kan je hier bekijken. De optie "Allow Evernote to use business data to improve my experience" of "Geef Evernote toestemming om mijn bedrijfsdata te gebruiken om mijn ervaring te verbeteren" moet worden uitgevinkt.

Als je de dienst als consument gebruikt, kan je je op de volgende manier afmelden. Net als bij de zakelijke variant navigeer je naar de instellingen (door op je account-icoon te klikken en te klikken op het tandwieltje), scroll vervolgens naar beneden en vink de optie "Allow Evernote to use my data to improve my experience" of als je de Nederlandse versie hebt: "Geef Evernote toestemming om mijn data te gebruiken om mijn ervaring te verbeteren" uit.

Let op: Dit zorgt er niet voor dat Evernote-medewerkers je berichten helemaal niet meer kunnen lezen. Dit wordt slechts beperkt.

Hierna: Versleutelen van teksten.

Notities versleutelen

Er is nog een manier om het meelezen te beperken en dat is door je teksten te versleutelen. Dit kan echter alleen in de Desktop- of mobiele applicatie en niet in de web-app. Open een notitie en selecteer de tekst die je wilt versleutelen.

Klik met de rechtermuisknop (of control-click als je een Mac hebt) op de tekst en kies "Encrypt Selected Tekst" of "Versleutel geselecteerde tekst". Er wordt vervolgens om een passphrase gevraagd. De passphrase wordt niet opgeslagen bij Evernote dus deze zal je goed moeten onthouden.

Dit werkt echter niet voor foto's en andere opgeslagen media. Medewerkers kunnen deze nog steeds bekijken.


Op de volgende pagina: Het verwijderen van notities.

Account opheffen

Aangezien je als consument niet echt volledig onder het meelezen uit kan komen, zit er niet veel anders op je documenten te verwijderen en je account op te zeggen. Het klinkt misschien nogal rigoureus, maar het is de enige optie die je als consument kan gebruiken als je echt zeker wilt weten dat de medewerkers van Evernote je notities niet lezen.

Voordat je echter meteen de boel annuleert, zal je eerst al je notities moeten verwijderen. Evernote gooit deze namelijk niet weg als je je account verwijdert. Als je je notities toch wilt bewaren, zal je deze moeten exporteren. Dit kan je doen door de desktop-applicatie te downloaden en deze te starten.

Kies bestand > en notities exporteren. Als je een volledige verzameling (notitieboek) wilt exporteren klik je met de rechtermuisknop op een notebook en kies je voor export notes.

Je krijgt vervolgens de mogelijkheid de notities in verschillende bestandsformaten op te slaan. Evernote raadt aan deze op te slaan in het ENEX-formaat zodat je makkelijk je notities weer kan importeren mocht je van gedachte veranderen.

Als je al je notities hebt geëxporteerd, kan je deze verwijderen vanuit Evernote. Dit hoeft niet per se gedaan te worden vanuit een app en kan ook gedaan worden vanuit de webclient.

Je notities worden overigens niet direct verwijderd, maar eerst verplaatst naar de prullenbak. De prullenbak kan in de webclient worden gevonden onder het kopje 'notitieboeken'. In de desktop- en mobiele versies staat deze onderaan. De Windows Phone- en Blackberry-versies hebben deze optie niet. Je zal dan moeten uitwijken naar de webclient.

Let op: zakelijke Evernote-gebruikers hebben twee prullenbakken, een persoonlijke en een zakelijke. De zakelijke prullenbak bevat logischerwijs alle verwijderde notities uit je eigen zakelijke notitieboeken en die van je bedrijf. De persoonlijke bevat alleen je persoonlijke notities. Alleen beheerders kunnen de zakelijke prullenbak legen.

Als laatste: Het verwijderen van je account.

Als alle prullenbakken eenmaal geleegd zijn kan je eindelijk beginnen met het verwijderen van je account. Navigeer naar de instellingen (door op je account-icoon te klikken en te klikken op het tandwieltje) en scroll helemaal naar beneden. Onderaan vind je een link genaamd "deactivate your Evernote account" of "Deactiveer je Evernote-account". Klik op deze link en je krijgt vervolgens de vraag of je dit zeker weet. Vink de "Ja, ik wil mijn account opheffen"- optie aan en klik op de knop "Account opheffen".

Hiermee is de kous echter nog niet helemaal af. Je account is dan wel niet meer bruikbaar, maar nog niet verdwenen. Net als bij veel andere diensten is je account slechts uitgeschakeld. Je zal het Evernote-team nog een e-mail moeten sturen en ze moeten vragen je gegevens ook daadwerkelijk te verwijderen.