Dit is geen gesloten bèta, maar ondanks dat kan niet elke organisatie die Office gebruikt met de testversie aan de slag. In dit artikel lichten we dat verder toe en laten je zien waar je de preview kunt halen om bijvoorbeeld een vroege pilot te starten.

Windows 10-only

Toen Microsoft begon te vertellen over Office 2019 zeiden woordvoerders dat het pakket enkel ondersteund zou worden op Windows 10. Maar het bedrijf sloot ook niet uit dat de software op oudere besturingssystemen, zoals Windows 7, kon draaien. Inmiddels doet Microsoft dat wel.

"Office 2019 Preview kan enkel worden geïnstalleerd op Windows 10", zo staat te lezen in een ondersteuningsdocument. "Alleen versies van Windows 10 die momenteel updates ontvangen worden ondersteund." Dat betekent de Creators Update (1703) of hoger, aangezien de Anniversary Update (1607) vorige maand met pensioen ging.

Geen Office 365

Verder benadrukte Microsoft meerdere malen dat deze preview is bedoeld voor organisatie die voornemens zijn om de volumelicentie van Office 2019 te kopen en uit te rollen als deze later dit jaar beschikbaar komt. Met andere woorden, bedrijven die Office-apps hebben als onderdeel van Office 365 hebben niets aan de preview.

De preview gaat niet daadwerkelijk op zoek naar een Office 365-abonnement om installatie te weigeren. Het is meer dat er voor die gebruikers niet veel reden is om de preview te bekijken, omdat ze al hebben gezien wat er op stapel staat. Office 2019 is namelijk samengesteld uit wijzigingen die in Office 365 ProPlus zijn verschenen sinds Office 2016.

Van 2015 naar 2018

Microsoft pakt de Office 2016 die nu beschikbaar is voor Office 365 ProPlus-gebruikers (die versie is anders dan de losse versie van Office 2016), past een code-freeze toe en noemt het eindresultaat Office 2019. Niet geheel verrassend betekent dit, zo heeft Microsoft ook al gezegd, dat bij het uitkomen van Office 2019 de 365 ProPlus-gebruikers blijven voorlopen.

"Office 2019 bevat enkele, maar niet alle features die zijn verschenen in Office 365 sinds september 2015 (toen Office 2016 uitkwam", zo stelt Microsoft in zijn documentatie.

Microsoft Collaborate

Alleen klanten die rechten hebben via dev-kanaal Microsoft Collaborate - de portal die vorig jaar werd geïntroduceerd en het oude Microsoft Connect heeft vervangen - komen in aanmerking voor de preview. Om je te registreren, heb je toegang nodig tot het Microsoft Dev Center Dashboard en eem Microsoft-account of Azure Active Directory-credentials hebben. Hier vind je meer informatie en een link naar de portal.

Om mee te doen aan de preview moet je de volgende dingen doen:

  • Ga naar het Dashboard en klik links in de balk op Overview.
  • Klik in dat uitvouwmenu op de optie Engagements.
  • Uit deze lijst previewprogramma's kies je Office 2019 Commercial Preview.
  • Selecteer Join
  • Accepteer de voorwaarden en klik opnieuw op Join.

Klik op het pictogram Packages in de zijbak links (de een na laatste optie). Je krijgt dan twee opties: een executable van 2MB met de naam Office Deployment Tool en een 192 kb groot zipbestand dat de documentatie in Word-formaat bevat. Daarin staan installatie-instructies, het gebruik van System Center Configuration Manager (SCCM) voor uitrol van de bèta, hoe de preview updates ontvangt, en meer.

Eerder schreven we uitgebreid over de features van Office 2019, gebaseerd op wat er te zien was in 365, gecombineerd met hints van Microsoft over het pakket met eenmalige licentie: Dit zit er allemaal in Office 2019