In april meldde IT-Contracts dat het aantal openstaande projecten in het kwartaal ervoor met 30 procent was gestegen. Naar aanleiding van dat bericht ging ook Capwell eens rondvragen onder de freelance ICT professionals. Dat onderzoek levert heel andere resultaten op.

45 Procent van de ondervraagde freelancers stellen dat er inderdaad meer aanbod is, maar hetzelfde percentage spreekt dat tegen. De meeste freelancers geven aan dat ze nog steeds veel moeite hebben met het binnen slepen van opdrachten. Toch heeft bijna 90 procent wel genoeg werk om rond te komen, maar voor hetzelfde geld moet tegenwoordig meer werk verricht worden. Voor de crisis kon je als senior developer makkelijk 65-70 euro vragen, maar nu krijg je voor dezelfde opdracht slechts 40 euro per uur, aldus een Senior C# ontwikkelaar.

Bijna driekwart van de ondervraagde freelancers is overigens positief over de markt in 2010, terwijl ruim meer dan de helft niet makkelijker aan opdrachten komt dan vorig jaar. Een positieve instelling doet wat dat betreft wonderen. De moeilijkere markt dwingt de freelancers om creatiever te zijn en andere markten aan te boren. Wie dat doet zal eerder de vruchten plukken als het weer wat beter gaat met de economie.

Bron: Techworld