Een website is erg belangrijk voor ZZP-ers. Zo werd niet lang geleden door het SIDN nog berekend dat een ZZP-er zonder eigen website gemiddeld 22.500 euro aan omzet per jaar misloopt. Niet voor niets heeft inmiddels ruim 95 procent van de ZZP-ers een eigen website. Wil je als zelfstandig ondernemer aan de slag en maak je een website, dan zijn dit de belangrijke punten om op te letten.

Mooi design, ook op mobiel

Ten eerste wil je dat de site er goed uitziet en gemakkelijk te gebruiken is. Een goed ontwerp is essentieel voor het online uithangbord van jouw zaak. Dat gaat verder dan alleen het kiezen van leuke kleurtjes en mooie foto’s. Ook de techniek daarachter moet goed in elkaar zitten. Aangezien tegenwoordig het grootste deel van de bezoekers op hun smartphone zit, is het essentieel dat jouw site zich moeiteloos aanpast aan de kleine schermpjes van mobiele telefoons.

Mocht je dus een kant-en-klare oplossing kiezen als WordPress of Joomla, zorg er dan voor dat het design niet alleen mooi is om te zien op jouw computer, maar dat het ook 'responsive' is. Dan past het design van de site zich automatisch aan het formaat van het beeldscherm aan.

SEO en hosting: besteedt aandacht aan techniek

Dat een site technisch goed in elkaar zit, gaat verder dan alleen het design. Zo is het handig je een beetje te verdiepen in search engine optimization (SEO), zodat je sneller gevonden wordt in de zoekmachines en dus meer bezoekers krijgt. Daarbij is het ook belangrijk dat de pagina's van je website snel laden. Ook hier is het handig om een kant-en-klare oplossing te gebruiken. Zowel WordPress als Joomla hebben veel mogelijkheden om, zonder technische kennis, je site te optimaliseren voor snelheid en zoekmachines.

Een goed werkende site begint ook bij de plek waar je site gehost wordt. Kies een betrouwbare hoster die jou kan verzekeren dat 'downtime' van je site minimaal is. Eentje die gebruik maakt van de nieuwste technologieën, zoals razendsnelle SSD's om de sites op te hosten. En eentje die bijvoorbeeld speciale WordPress hosting of Joomla hosting aanbiedt, zodat alles goed afgestemd is op jouw website. Zo weet je zeker dat jouw site altijd goed en snel bereikbaar is.

Geef informatie waar men iets aan heeft

Een site die er lekker uitziet, snel werkt en goed scoort in de zoekresultaten is ontzettend belangrijk. Maar minstens zo belangrijk is het om een site te hebben die een bezoeker de informatie geeft die waar hij naar op zoek is. Kom dus snel tot de kern, geef duidelijk aan wat jij klanten biedt en waarom ze voor jou moeten kiezen. Overweeg om een prijsindicatie te geven van jouw product of dienst, zodat potentiële klanten een indruk krijgen van wat ze kunnen verwachten.

Geef extra informatie waar dat nodig is, maar ga niet teveel in op bijzaken. Zo kan het bijvoorbeeld nuttig zijn om jezelf als ondernemer persoonlijk voor te stellen, inclusief een foto. Dan weten mensen met wie ze te maken hebben. Waak er daarbij echter voor dat je niet je complete levensverhaal online plaatst. Je klanten willen echt niet alles van je weten. Zorg er tenslotte voor dat alle informatie altijd actueel en up-to-date is. Loop je site regelmatig na en pas verouderde zaken aan.

Wees bereikbaar voor iedereen

Heb je met jouw site een goede indruk gewekt en wil een bezoeker de volgende stap zetten? Dan is het essentieel dat je goed bereikbaar bent. Beperk je daarbij niet tot een contactformulier op de 'contact' pagina. Je wilt de drempel voor potentiële klanten om jou te bereiken zo laag mogelijk houden. En iedereen heeft een eigen voorkeur; de een stuurt gemakkelijk een mailtje, de ander pakt liever de telefoon terwijl weer iemand anders het fijner vindt om via sociale media contact op te nemen.

Zorg ervoor dat het voor al die mensen eenvoudig is om jou te bereiken. Zo mis je nooit een vraag of opdracht. Het enige wat jij als ZZP-er vervolgens nog moet doen, is ervoor zorgen dat al die nieuwe opdrachten tot een goed eind gebracht worden.