Windows 8 mag wel een vieze smaak hebben achter gelaten in je mond en Microsofts agressieve upgrade-tactieken helpen ook niet echt, maar vergis je niet: Windows 10 is een geweldig besturingssysteem. Ik vind het Microsofts beste systeem tot nu toe, al heeft het hier en daar nog wel wat tekortkomingen.

Nog mooier is dat deze versie tjokvol nieuwe features zit. Deze nieuwe powertools hebben wij eventjes onder de loep genomen en hebben er 11 uitgelicht.

1. Geweldige commandprompt-toevoegingen

Ja, het is misschien een heel simpel dingetje, maar het is er een waarover power-users al eeuwig lopen te zeuren. En nu is het er eindelijk. Handige extra's als het gebruik van CTRL + C en CTRL + V om items te kopiëren en te plakken in de commandprompt. Ook kan de maat van het scherm eindelijk worden gewijzigd op zo'n manier dat de items ook met de echte ruimte overweg kunnen.

2. Linux's Bash shell

En het wordt nog veel beter in de Windows 10 Anniversary Update, die komende zomer het levenslicht gaat zien. En nee, het was echt geen 1 april grap. Windows 10 ondersteunt vanaf deze update officieel de Bash shell van Linux.

Canonical is samen met Microsoft bezig geweest om native Ubuntu-binaries te bouwen voor Windows 10.

"Dit is een echt Ubuntu image bovenop Windows met alle Linux-tools die ik gebruik als awk, sed, grep, vir, etc. Het is snel, lichtgewicht en de binaries worden gedownload door jou (door gebruik te maken van apt-get) net als onder Linux, omdát het Linux is. Dit is briljant voor ontwikkelaas die een diverse set aan tools gebruiken, net als ik," aldus Scott Hanselman van Microsoft.

3. Geavanceerde Snap-fu

Windows 10 heeft de functionaliteit van Aero Snap/Snap Assist op de desktop flink verbeterd. De mogelijkheid om snel vier aparte windows op de vier kwarten van je scherm te koppelen is een mooie extra handigheid voor powerusers.

De oudere versies van de feature lieten maar twee windows toe (ieder een helft van het scherm). In Windows 10 hoef je alleen maar het venster te slepen naar een hoek van het scherm om deze vast te maken. Er verschijnt een menu die je helpt om andere open programma's toe te wijzen. Het is een geweldige optie, zeker als je deze gebruikt met...

4. Virtuele desktops

Lang voordat Microsoft Bash aankondigde voor Windows 10, had de softwarereus de powerusers en Linux-gebruikers al wat blijer gemaakt met virtuele desktops . Een andere feature waar fans al jaren om zeurden bij Microsoft. Virtuele desktops, ook wel multiple desktops genoemd, zijn al decennialang gemeengoed in verschillende populaire Linux-distributies en ook Apple heeft enkele jaren geleden eindelijk toegegeven.

De mogelijkheid om verschillende open programma's te wisselen tussen verschillende desktops (bijvoorbeeld een desktop voor werk, een tweede voor communicatie en een derde voor lol) is nu eindelijk voor Windows-gebruikers een nuttige toevoeging.

Virtuele desktops doen wonderen voor je workflow als je je er een beetje in verdiept en in combinatie met de nieuwe 4-corner windows snapping-functie gaat er een hele nieuwe wereld voor je open.

5. Per-monitor display schaling

In een tijdperk waarin het hebben van meerdere monitoren praktisch de nieuwe norm is en mensen regelmatig laptops en tablets verbinden met externe schermen is Windows 10's per-monitor schaling een geweldige nieuwe feature. Nu kan je het schalen van verschillende monitoren met gemak regelen. Erg handig als je twee schermen gebruikt die beide een totaal andere resolutie hebben. Zie deze link voor een handige tutorial.

6. OneDrive Fetch

Deze handige feature is weer terug in Windows 10 na te zijn verwijderd in Windows 8.1.

Fetch geeft je toegang tot het volledige bestandssysteem van elke PC waarop je OneDrive hebt geïnstalleerd. Je kan nu dus bestanden benaderen die niet zijn opgeslagen in de cloud. Je moet het echter wel eerst aanzetten. Dat kan je doen door met de rechtermuisknop op het OneDrive-icoontje te klikken in de taakbalk. Selecteer instellingen en vink de "Laat me OneDrive gebruiken om bestanden op deze pc op te halen" optie aan. Daarna zie je een lijst van al je actieve OneDrive-apparaten in de web-interface. Zodra je op een van deze apparaten klikt, krijg je toegang tot dat systeem en kan je alle bestanden van dat systeem downloaden.

7. De makkelijke versie van geschiedenisherstel

Heb je een fout gemaakt in dat superbelangrijke document? Geen probleem. Windows 10 maakt het terugrollen naar een vorige versie een makkie als je de bestandshistorie-feature gebruikt. Deze slaat automatisch snapshots van je revisies op op een back-up drive. Deze optie kan worden aangezet door het configuratiescherm of de instellingen-app te openen en te kiezen voor update & security en vervolgens te kiezen voor backup

Als de functie aanstaat kan je deze gebruiken door met de rechtermuisknop op het desbetreffende bestand te klikken en te kiezen voor eigenschappen klik ten slotte op de vorige versies tab en alle oudere versies komen tevoorschijn.

8. Natuurlijke taal-zoekfunctie

Veel pc-powerusers hanteren een strikt systeem als het gaat om het beheren van hun bestanden. Maar het komt altijd wel een keertje voor dat je hard moet zoeken naar "dat ene bestandje" Dankzij de natuurlijke taal-zoekfuctie, een onderdeel van Cortana.

Je kan Cortana gebruiken door te zoeken op simpele termen, net zoals de aloude zoekbalk in oudere versies van Windows, maar het komt pas echt goed tot z'n recht als je werkt met complexere zoekopdrachten. Cortana kan relevante informatie naar voren halen met behulp van Microsoft's servers met zoektermen als: "Laat mij foto's van januari zien", "Zoek naar documenten die over schaken gaan" en zelfs geavanceerdere dingen als "Laat mij foto's van Buffalo Wings zien in OneDrive." En dat allemaal dankzij OneDrive's OCR-technieken.

Cortana is op dit moment nog niet beschikbaar in net Nederlands maar met Engelstalige zoektermen kom je op dit moment ook al een heel eind.

9. P2P Windows Updates

Windows 10 downloadt niet alleen updates van Microsofts' servers, maar ook van andere pc's die aan het internet hangen. Bepaalde onderdelen worden door andere gebruikers "doorgestuurd" door middel van Peer2peer-technologie (zoals BitTottent).

Dit is allemaal leuk en wel, maar het wordt pas echt interessant voor powerusers met meedere pc's. Je kan de tool ook zo configureren om de p2p updates van computers op je lokale netwerk te gebruiken. Het komt er dan op neer dat één pc de updates downloadt van Microsoft's servers en de update daarna deelt met andere computers in je netwerk zonder extra bandbreedte te gebruiken.

De instellingen kan je aanpassen door naar instellingen > Update & recovery > Windows Update > geavanceerde opties > kiezen hoe je updates downloadt

10. Plan je updates

Een andere handige update-gerelateerde toepassing is de mogelijkheid herstarts te plannen wanneer JIJ dat wilt in tegenstelling tot wanneer Windows dat beslist... EINDELIJK!

Ga naar instellingen > updates en herstel > Windows update Als je een update, waar een herstart aan te pas moet komen, gereed hebt staan, kan je zelf bepalen wanneer deze wordt uitgevoerd. Kies de selecteer een herstart-tijd en klik op geavanceerd en zeg Windows wanneer je een herstart wil instellen.

11. Snel en makkelijk opslag management

Bijna geen opslagruimte meer? Microsoft heeft de opslag-analyse feature verbeterd in Windows 10 waardoor je sneller kan zien welke bestanden al je ruimte opslokken.

Ga naar start > instellingen > systeem > opslag en klik op de bekende blauwe of rode "jouw drive gebruikt op dit moment zoveel ruimte"-balk. Het brengt een nieuw scherm naar voren met je ruimtegebruik gebaseerd op de verschillende mappen die je op je pc hebt staan. Als je op een van die mappen klikt, krijg je verschillende management tools naar voren. Een lijst met programma's die kunnen worden gede-installeerd bijvoorbeeld, of het verwijderen van tijdelijke bestanden.

Je zal waarschijnlijk een krachtigere tool als WinDirStat willen gebruiken als je wat dieper op deze materie in wil gaan, maar deze nieuwe feature is niettemin erg handig.