Een voordeel van deze kleine pc's is dat ze ingezet kunnen worden op plekken waar apparatuur met de x86-architectuur vereist is. Hierdoor valt de Raspberry Pi bijvoorbeeld al af en blijven er maar weinig kloons over.

Toegegeven, deze computers zijn wel een stuk duurder dan de gemiddelde Raspberry Pi, maar ze zijn dan ook een stuk krachtiger. Aan de andere kant zijn ze weer een stuk zuiniger dan de gemiddelde desktop en ze kunnen daarom goed ingezet worden op callcenters en scholen. Ook kunnen ze makkelijk geplaatst en gemonteerd worden op plekken waar de traditionele desktop niet past.

Ze komen verder goed van pas als je ze wil gebruiken als simpele stille game pc of kant en klare mediacenter (je hoeft alleen nog maar de software te installeren).

Asus VivoMini VC65R

Deze computer lijkt nog het meest op de traditionele desktop. Er is genoeg ruimte voor het toevoegen van extra drives en andere onderdelen. Het apparaat heeft een Core i5 6400T die draait tussen de 2.2 en 2.4 GHz en 8 GB RAM aan boord. Een stuk meer dan de andere computers in deze lijst.

De Vivomini heeft standaard een 1 TB harde schijf onder de motorkap en er kan nog een tweede 2,5 inch drive worden toegevoegd. Het toevoegen van de drive is een fluitje van een cent. De bovenkant kan zo van de kast afgeschoven worden en wij waren ongeveer een minuutje of drie bezig met het installeren van een extra SSD.

Het apparaat heeft een Intel HD graphics-kaart met 128 MB dedicated video RAM onder de motorkap maar kan ook het systeemgeheugen gebruiken indien nodig. Er kan een resolutie worden behaald van 4096 x 2304 pixels. Daarnaast heeft de VidoMini twee USB 2, twee USB 3, een VGA, HDMI, DisplayPort en een RS-232 serial connector aan boord evenals een SD kaart slot.

De computer kost afhankelijk van de configuratie tussen de 400 en 600 euro.

ECS Liva X2

Dit computertje is een stuk kleiner dan de VivoMini en doet wat meer denken aan een Raspberry Pi . Het witte kastje met chromen rand laat het computertje redelijk opvallen en de specs mogen er ook wezen. De computer heeft een 1.6 GHz Celeron N3050 aan boord die draait op een kloksnelheid van tussen de 1.6 en 2,2 GHz. Het systeem dat wij reviewden had 2 GB RAM en 32 GB eMMC flashgeheugen aan boord maar er is ook een model met 64 GB opslag en 4 GB RAM op de markt.

De Liva X2 heeft een M.2 SSD aansluiting waardoor je je opslagruimte kan uitbreiden met een supersnelle SSD-module. Het is echter niet zo makkelijk als bij de VivoMini om deze toe te voegen. De onderkant van de computer kan makkelijk worden losgehaald, maar voordat je bij de M.2-aansuiting kan komen zal je eerst de onderliggende heatsink, Wifi-kaart en de microfoonhouder moeten verwijderen. Wij waren daar ongeveer 20 minuten mee bezig. Bij de andere computers hadden wij een minuut of 5 nodig om hetzelfde voor elkaar te krijgen.

Ook deze computer maakt gebruik van Intel's HD graphics hardware en heeft 128 MB Video RAM aan boord. Er kan nog 967 MB van het werkgeheugen afgesnoept worden indien nodig wat een totaal van 1,1 GB ram oplevert. De chip kan video weergeven met een maximale resolutie van 1920 x 1080.

Verder heeft de Liva X2 drie USB 3, een HDMI, VGA, audio en ethernet poort beschikbaar en ook nog een 802.11ac Wifi en Bluetooth 4.0 module aan boord. Deze computer komt qua energieverbruik het dichtst bij de Raspberry Pi en consumeert zo'n 7 Watt.

De computer kost, afhangend van het model tussen de 150 en 200 euro.

Gigabyte Brix (GB-BSi3H-6100-B2-1WUS)

Gigabyte timmert al een aantal jaar aan de weg met de Brix serie. Deze kleine computers zijn altijd al zeer compleet geweest en sommige exemplaren zijn zo krachtig dat je er een pittige game op kan spelen. Wij kijken vandaag naar de Brix (GB-BSi3H-6100-B2-1WUS) en ook dit exemplaar weet veel kracht in een klein kastje te stoppen.

De Brix heeft een Core i3 6100U draaiende op een kloksnelheid tussen de 2.3 en 2.8 GHz aan boord en 4GB RAM (uitbreidbaar tot 16 GB). De harde schijf is 1 TB groot en draait op een snelheid van 5400 RPM. Dit systeem kan makkelijk uitgebreid worden. Het systeem is makkelijk te openen door de bovenkant van het kastje eraf te schuiven. Plek voor een tweede harde schijf is er niet , maar er kan makkelijk een extra M.2 SSD worden toegevoegd aan het systeem. Dat hebben wij in twee minuten voor elkaar gekregen.

Mocht je niet zelf willen upgraden, kan je natuurlijk ook gewoon een krachtigere Brix halen. Er is een versie met een Core i5 processor beschikbaar en zelfs eentje met een i7.

De brix heeft een Intel HD Graphics video accelerator met 128 MB aan boord en kan 2 GB lenen van het werkgeheugen. Hierdoor kan deze computer een resolutie weergeven van 4029 x 2304 pixels. Verder heeft de computer twee USB 3 poorten en een HDMI, Mini DisplayPort, een SD-kaartslot Bluetooth 4, ethernet en 802.11ac Wifi aan boord.

Het goedkoopste exemplaar kan voor ongeveer 500 euro worden aangeschaft en terwijl de duurste voor ongeveer 700 euro over de toonbank gaat.

InFocus Kangaroo Pro

We hebben het al eens eerder gehad over de superkleine platte computers van InFocus. De InFocus Kangaroo Pro is iets uitgebreider dan z'n kleine broertje en kan ruim een uur lang blijven werken op de meegeleverde accu.

Het leuke van deze computer is dat de meegeleverde accu meer is dan alleen een accu, het is een heus docking station en heeft, naast een 2200mAh accu, twee usb 2, een usb 3, VGA, HDMI en een ethernet poort. Als je de bovenkant van de dock losschroeft zie je dat er plek is voor een 2.5 inch drive. Wij hadden twee minuten nodig om een SSD toe te voegen.

Het apparaat heeft een Intel Atom Z8500 met een kloksnelheid tussen de 1.4 en 2.2 GHz, 2GB RAM en 32 GB eMMC flash-opslag aan boord.

Een leuk extraatje van deze computer is dat de Kangaroo Pro wordt geleverd met de OSLinx Windows Monitor App van Devguru. Deze zorgt ervoor dat het computertje kan worden aangesloten op een iPad waarbij de iPad als monitor kan worden gebruikt. Hier heb je alleen maar een lightning kabel voor nodig. Draadloos kan ook. Maar je zal dan een upgrade moeten kopen en deze kost ongeveer 4 euro.

De computer zelf kost inclusief docking station ongeveer 200 euro.