Pc's kunnen om een heleboel uiteenlopende redenen lawaai maken. Het komt tegenwoordig gelukkig niet zo vaak meer voor dat het echt luid of storend is, maar het de eindeloze monotone zoem van draaiende fans kunnen je na een paar uur behoorlijk de keel uithangen. Vandaar dit artikel: we gaan proberen je machine zo stil mogelijk te maken.

Er zijn ook een heleboel manieren om het lawaai te verminderen. Voordat we beginnen met individuele componenten en instellingen, is het belangrijk dat we eerst kijken naar het de onderliggende oorzaak, zodat we die oplossen voor we de symptomen bestrijden.

Houd je pc koel

Als de ventilatoren in je pc overuren maken, is dat zeer waarschijnlijk omdat ze het systeem willen afkoelen. Je kunt controleren wat de interne temperatuur van de componenten in je systeem is, door Core Temp te downloaden (let op, de download bevat tegenwoordig crapware die je even moet uitvinken). Dit is een lichtgewicht programma om de temperatuur van je CPU te zien op je bureaublad.

Je ziet hieronder dat de cores tussen de 44 en 52 graden liggen. Dat is acceptabel, als je CPU weinig wordt belast maar toch op meer dan 60 graden ligt, heb je duidelijk te maken met een issue met zwaar draaiende fans. Let op dat we het hier hebben over rustig gebruik, als je bijvoorbeeld Photoshop hebt draaien of gamet, mag je hogere temperaturen verwachten.

Vermijd stof

Als je denkt dat je pc heet wordt, helpt het om veranderingen de maken om hem koeler te laten draaien, zodat de ventilatoren niet zo hard hoeven te zoemen. Ten eerste vijand nummer één: stof. Als het al een tijdje geleden is dat je dit hebt gedaan, is het een goed idee om de kast en fans schoon te maken om stof en vuil te verwijderen.

Als het de omgeving is die heet wordt - je kamer staat op het zuiden bijvoorbeeld - dan helpt het uiteraard je pc enorm als je de kamer zo koel mogelijk houdt. En zorg er vooral voor dat de intake fan (meestal onderaan in de kast) vrij is. Als je pc op vloerbedekking staat, helpt het om hem hoger te plaatsen met blokjes of karton onder de kast te schuiven, zodat het systeem geen stof van de vloer opzuigt.

Dan gaan we nu kijken naar individuele componenten om lawaai te verminderen:

Verlaag de snelheid van de fans

Als je pc op een redelijke temperatuur draait kun je de rotatiesnelheid van de fans aanpassen door de maximale temperatuur die je systeem mag hebben in je BIOS te verhogen. Dat zorgt ervoor dat bij rustig gebruik de componenten een iets hogere temperatuur mogen hebben, zodat de ventilatoren niet constant aanspringen en lawaai maken.

We raden niet aan dat je bij een normale belasting boven de 60 graden uitkomt en je moet zeker niet boven een maximumtemperatuur van 85 stijgen als je componenten niet wilt beschadigen.

Verwissel de fans in je kast

Als je er zeker van bent dat het meeste lawaai wordt veroorzaakt door de casefans, dan hebben we goed nieuws: deze vervangen voor stillere is een vrij goedkope oplossing. Zowel Noctua als Be Quiet! hebben krachtige en stille casefans en het zijn goed gewaardeerde merken onder koelers. Zorg ervoor dat je de juiste grootte aanschaft en je kunt ook kijken of je behuizing een extra sleuf heeft voor een fan om er nog eentje toe te voegen.

Vervang de voeding

Dit is een wat duurdere optie, maar de voeding kan een bron van irritatie zijn die trillingen produceert in de rest van het systeem. Het is vrij eenvoudig om een voeding te vervangen, maar dit is helaas geen goedkoop onderdeel. Als je toch investeert in een nieuwe koeling, kun je ook kijken naar een merk als Be Quiet! of Corsair voor de high-end.

Als je een nieuwe voeding koopt, let er dan op dat je er eentje koopt die genoeg energie levert om al je componenten te voorzien. Als je het niet zeker weet, kijk dan naar het wattage van je huidige voeding en koop iets dat daar niet onder valt.

Vervang de behuizing

Niet alle kasten zijn hetzelfde en bepaalde merken zitten stukken beter in elkaar dan anderen en de kans is kleiner dat een duurdere en goedgebouwde behuizing ratelt en gaat zingen. Bovendien houden ze je systeem vaak koeler, wat dus betekent dat de ventilatoren minder hard gaan draaien en leveren dus een stiller systeem op.

Coolermaster en Corsair leveren allebei uitstekende kwaliteit voor verschillende budgetten. Waar je vooral rekening mee moet houden is dat je huidige configuratie past in je nieuwe kast, dus kijk niet alleen naar de grootte van het moederbord, maar ook naar de hoeveelheid uitbreidingssleuven en dergelijke.

Vervang de koeler

De hardst werkende ventilator in je systeem is de CPU-koeler. De meeste CPU's gebruiken een meegeleverde standaardkoeler die niet (altijd) de beste kwaliteit zal zijn en daarom vaak luider is dan eentje die je apart kunt kopen. Als je CPU-fan te veel lawaai maakt, kun je ook hier kijken naar merken als Noctua en Be Quiet!

Dit vereist iets meer vaardigheden dan het verwisselen van de andere componenten die we hier noemen, mede omdat je koelpasta moet gebruiken tussen processor en het koelelement.