Dat schrijft Techworld-zuster InfoWorld deze week. Het is een van de grootste frustraties waar Citrix mee rondloopt: beheerders gebruiken weliswaar hun product voor desktopvirtualisatie XenDesktop, maar voor de backend blijven ze kiezen voor VMware in plaats van Citrix eigen XenServer.

Zelfs Citrix zelf geeft toe dat een jaar geleden 90 procent van de nieuwe XenDesktop-klanten het product op ESX draaien. Tegenover InfoWorld zegt marketinghoofd John Humphreys dat het de prijs is die het bedrijf betaalt voor de keuze om het product hostbaar te maken op alle hypervisors, ook die van de grotere concurrent VMware. Minder politiek correct gesteld: Citrix doet niet aan vendor lockin, anders dan de concurrentie, zo is dus de bewering van Humphreys. Ook is de install-base van VMware nog veel hoger, al doet Citrix volgens Humphreys wel volop mee.

Belangrijkste reden

Maar Citrix gaat volgens analistenfirma Burton Group voorbij aan de belangrijkste technische reden dat ict-afdelingen voor een dergelijke constructie kiezen. Chris Wolf van de marktvorser stelt dat VMware overcommit-functies voor het geheugen biedt die XenServer niet heeft. Klanten kunnen zo meer virtuele desktops per hypervisor kwijt op ESX dan op XenServer, zo zegt Wolf.

Maar er gloort hoop voor Citrix: het percentage beheerders dat ESX inzet in plaats van XenServer begint in de Verenigde Staten rap af te nemen, beweert Humphreys. "In het derde kwartaal van vorig jaar is dat percentage van 90 procent afgenomen naar tussen de 60 en 70 procent."

Het bedrijf is ook van plan om het komende jaar upgrades door te voeren aan XenServer om het alsnog aanlokkelijker te maken om XenDesktop daarop te draaien. Het geheugenbeheer krijgt een poetsbeurt, en de HDX-technologie wordt verder doorgevoerd.

Citrix heeft afgelopen zomer veel beloften gedaan over volgend jaar. Het bedrijf zal in 2010 meerdere gratis componenten op de markt brengen om, zoals de leverancier het zelf stelt, de ict-flexibiliteit te verhogen. Daaronder zitten producten als Dazzle en XenClient. Overigens zijn die gratis componenten niet platformonafhankelijk. Bron: Techworld