Dell maakte afgelopen vrijdag in een blog bekend dat 'Hardy Heron' is geland op enkele Dell consumenten-pc's. Ubuntu 8.04 wordt voorgeïnstalleerd geleverd op de XPS M1330N en Inspiron 1525N laptops en de Inspiron 530N desktop. De XPS M1530n en de nieuwe Studio 15n worden nog aan dit rijtje toegevoegd.

Dell heeft naar eigen zeggen flink gesleuteld aan de ondersteuning van bijvoorbeeld ATI Video Graphics, vingerafdruklezers en Dell Wireless. Ook kan tijdens het eerste bootproces worden gekozen voor een andere taal dan het Engels.

Niet in Nederland

De pc's met Hardy Heron voorgeïnstalleerd zijn onder andere te koop in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Dell pc's met Linux voorgeïnstalleerd zijn in Nederland nog helemaal niet te koop. “Daar zitten we nog altijd op te wachten”, aldus woordvoerster Simone Versteeg van Dell in Nederland. “Wel bieden we de mogelijkheid om een pc zonder OS aan te schaffen.”

Versteeg kon nog niet aangeven wanneer Nederland volgt. “Dat is voor ons ook nog onduidelijk. Meestal volgens we na Duitsland, Frankrijk en Engeland en dat zal nu ook wel het geval zijn. Maar wanneer kan ik niet zeggen.”

Bron: Techworld