De snelopkomende trend om pc's ultrasnel te kunnen opstarten leidt tot een ongekende doorbraak van Linux. Dat voorspelt Jim Zemlin, ceo van de Linux Foundation, op z'n blog: "Ik ben blij te zeggen dat volgend jaar Linux mogelijk op meer computers zal worden verscheept dan Windows of Mac. Dat klopt, ik zei volgend jaar. Wat dit mogelijk maakt? Twee woorden: fast boot."

Asus, Dell, HP voorop

Zemblin wijst op de revolutie die momenteel gaande is op het gebied van ultrasnel opstarten. Steeds meer computerfabrikanten stoppen een gestripte versie van Linux in hun computers, náást Windows Vista. Deze parallelle systeemsoftware is geoptimaliseerd voor beperkte functies, zoals browsen, mailen, chatten en multimedia consumeren, en kan zodoende in 10 tot 30 seconden helemaal opgestart zijn.

De bekendste is Splashtop, een Linux-variant van DeviceVM. Asus bundelt Splashtop momenteel onder de noemer Express Gate op al zijn nieuwe netbooks. Dell komt met Latitude ON en ook HP broedt op een eigen Linux-omgeving naast Windows.

Zemlin, hoopvol: "We gaan mogelijk een wereld tegemoet aan het eind van volgend jaar waar Linux wordt verscheept op praktisch elke laptop computer, of er nu Windows op staat of niet."

Alarm in Redmond

Een regelrechte nachtmerrie voor Microsoft, omdat Linux veel centraler zal komen te staan in de dagelijkse gebruikerservaring van Windows-klanten. Met alle drempelverlagende effecten van dien. Daarom rinkelen in Redmond de alarmbellen over de ultrasnelle opstartrevolutie. Het concern zou inmiddels aan een eigen snelstartsysteem werken, maar dan uiteraard wel gebaseerd op Windows.

Bron: Webwereld Bron: Techworld