Elektronische componenten en vloeistoffen gaan niet goed samen. Als je apparatuur nat wordt door een hoosbui of een ongelukje met een glas of mok op je bureau, kan dat flinke schade opleveren. Met pech kan zelfs een gevaarlijke situatie ontstaan waarin je een stroomschok krijgt van je laptop. Gezien de vele tickets over laptops met water- of koffieschade waar frontoffice systeembeheerders mee te maken krijgen, is dit geen zeldzaam probleem.

Vandaar dat we deze vraag vaak horen: wat moet je doen als een laptop nat wordt? Laten we beginnen met het allerbelangrijkste: schakel de laptop direct uit na het waterschade-incident, nog voordat je ook maar iets anders doet (let op: zie hieronder voor aan/uit-instructies). Trek de stekker los en haal de accu eruit. Hoe sneller je dit doet, hoe beter.

Stap 1: Alles uit

Als je bijvoorbeeld een glas water hebt omgestoten, is het vooral zaak om de behuizing, aan en uit knop, toetsenbord en andere dingen die je ziet droog te maken. Begin met de aan/uit-knop (eventueel je handen als die nat zijn) om het systeem direct uit te schakelen. Als er water op ligt, kan het juist vanaf het oppervlak de machine inlopen bij het indrukken van de knop, dus begin daarmee als de laptop nog aanstaat.

Als de plek rondom de stroomschakelaar droog is, houd dan de aan/uit-knop ingedrukt totdat het systeem zichzelf uitschakelt. Haal de stroomkabel los (of het dock waar de laptop in staat) en verwijder de accu als dat mogelijk is. Dat zorgt ervoor dat de schade niet nog verder escaleert en meteen ook dat je jezelf niet elektrocuteert.

Stap 2: Componenten los

Haal nu alles los wat er aan de laptop zit aan randapparatuur en kabels: muis, netwerkkabel, usb-opslagmedia, enzovoorts. Leg deze apart en maak ze eventueel droog mochten er spatten op zijn gekomen.

Stap 3: Openmaken

Maak alles open wat maar open te maken valt: panelen op de achterzijde, klepjes die poorten beschermen, de werkgeheugenmodules, de harde schijf, alles waar je maar bij kunt. Bij de meeste laptops kun je de onderkant loshalen (met een kliksysteem of met schroeven) en zijn vervolgens RAM-modules los te klikken of te schroeven en kun je de HDD/SSD los schroeven.

Voor sommige gebruikers is dat een brug te ver en kun je het beste naar stap 5 (verwittig een professional) gaan. Voor anderen is het niet ver genoeg en kun je kijken naar het loshalen van het toetsenbord. Bij sommige machines is dit een priegelig zaakje waarbij de plastic toetsenbordbevestiging breekt als je niet heel voorzichtig bent, bij andere is het goed te doen met schroefjes. Raadpleeg voor jouw model de handleiding of vraag het IT-specialist Google om instructies of tekeningen voor je specifieke apparaat te zoeken.

Stap 4: Drogen

Ten eerste: gebruik geen föhn. Dat advies lees je her en der en als je weet wat je doet, kun je heel voorzichtig op afstand föhnen op een lage of koude stand, maar je zult niet de eerste zijn die juist het systeem meer schade toebrengt door verhitting of door druppels naar juist gevoelige componenten te blazen. Een haardroger is voor de meeste mensen geen goede aanpak, laat staan een verfstripper - wat verbijsterend veel gebruikers proberen.

Nadat je de behuizing hebt afgedroogd en zoveel mogelijk delen hebt losgehaald, leg deze dan allemaal los op een handdoek. Laat het hele apparaat rusten, zodat de zwaartekracht zijn werk kan doen en opgehoopt water naar beneden kan lopen om geabsorbeerd te worden door de handdoek. Laat de laptop gerust een nacht of langer zo staan. Zet hem daarna pas weer in elkaar en probeer hem weer te starten.

Stap 5: Wanneer een specialist?

In een aantal gevallen is het beter om naar de winkel te gaan dan om zelf te experimenteren. Dat zijn bijvoorbeeld de volgende situaties:

  • Als het systeem nog in de garantie zit is het meestal beter om naar de winkel te gaan.
  • Als je een plakkerige vloeistof, zoals frisdrank of alcohol, hebt gemorst.
  • Als je brandend plastic ruikt of er rookontwikkeling is.
  • Als de elektronica waterschade hebben opgelopen. Je kunt met alcohol deppen over bijvoorbeeld koperbanen die door water vlekken hebben opgelopen, maar het is meestal beter om dit door een professional of serieuze hobbyist met ervaring te laten doen.
  • Als het systeem na het drogen niet meer opstart.