Sinds 2017 het mogelijk niet alleen HD-video te streamen via deze standaard, maar ook 4K. Gebruikers kunnen nu draadloos het beeld van hun Miracast-compatible smartphone, tablet of laptop spiegelen naar elke Miracast-compatible receiver als een TV, projector of monitor. Alles wat je op je apparaat kan zien, is ook zichtbaar op je tv.

Het belangrijkste onderdeel van deze technologie is de Wifi-direct standaard. Deze maakt het mogelijk point-to-point verbindingen tussen verschillende apparaten te maken zonder tussenkomst van een router. Miracast gooit daar een fabrikant-neutrale wrapper overheen die streamen van video met een 1080p-resolutie en 5.1 surround sound ondersteunt. De standaard beveiligt deze verbinding ook met een WPA2-encryptie zodat beschermde Blu-ray en Netflix video's rustig door de lucht kunnen worden gestuurd.

Vorig jaar is de standaard uitgebreid waardoor de resolutie kan worden verhoogd tot 4K. Daarnaast heeft Miracast striktere latency-standaarden en betere A/V synchronisatie om de algehele streaming-ervaring te verbeteren. De peer-to-peer eigenschappen van een Miracast-verbinding betekent dat mirroring veilig gedaan kan worden zonder een internetverbinding. De apps en content worden direct naar het apparaat gestreamed in tegenstelling tot internet-connected oplossingen als Google's Chromecast.

Bedrijven kunnen deze standaard gebruiken voor videoconferencing, presentaties en prototyping terwijl thuisgebruikers makkelijk video's games en foto's kunnen streamen naar hun tv.

Lees ook: 9 kant-en-klare mediacenters

Wat heb je allemaal nodig?

Er is natuurlijk altijd een addertje onder het gras als je een extra stuk hardware wilt gebruiken om media te streamen: zowel het apparaat waar je vanaf wilt streamen alsook het apparaat waar je naartoe wilt streamen moet de standaard ondersteunen.

Voor nieuwe apparaten is dat simpel: zoek/kijk naar de "Miracast-certified"-sticker/optie in de productomschrijving. Voor apparaten zonder deze certificering is het wellicht een stukje moeilijker.

Op technisch vlak vereist Miracast drie dingen: Draadloze chipset-ondersteuning, besturingssysteemondersteuning en driverondersteuning. Als je apparaat niet aan alle drie de eisen voldoet, zal je een Miracast-adapter moeten aanschaffen en/of je besturingssysteem moeten upgraden. Miracast bron-adapters worden vaak gebundeld met Miracast-ontvangers.

Miracast ondersteunt nieuwere besturingssystemen als Windows 8.1, Windows 10, Windows Phone 8.1, Android 4.4 (en nieuwer), BlackBerry 10.2.1 (en nieuwer) en sommige Linuxdistributies. Windows 7, 8 en Linuxdistributies die de Wifi-direct-standaard ondersteunen, maar geen officiële certificering hebben kunnen met behulp van 3rd-party-apps alsnog native gebruik maken van Miracast. Wij raden echter gaan gewoon te gaan voor een systeem dat het protocol out-of-the-box ondersteunt om hoofdpijn te besparen.


Op de volgende pagina: En hoe zit het met Apple?

Apple's macOS en iOS ondersteunen geen Miracast, de fabrikant uit Cupertino ondersteunt liever z'n eigen technologie, Airplay. Deze is compatibel met Apple's tweede generatie Apple TV's en hoger. Sinds kort kunnen de apparaten ook overweg met hat Allcast-protocol, al heb je daar wel de Allcast-app voor nodig.

Meer informatie nodig over het verbinden van je iPhone met je tv? Lees ook: Zo verbind je je iPhone met je tv

Op hardwaregebied ondersteunen laptops en tablets met een vierde generatie Core-processor of hoger (en dat geldt ook voor Intel's eigen 7260 wireless chip) Miracast, allemaal dankzij Intel's WiDi. Als je in het AMD-kamp zit zal je moeten kijken of jouw hardware een derde of vierde generatie AMU aan boord heeft. Deze chips doen hun werk dankzij AMD's Screen Mirror Technologie.

Op Android-smartphonegebied is het gelukkig allemaal iets uniformer aangezien Android (4.4 en hoger) standaard Miracast ondersteunt.

Miracast ontvangers en adapters

Smart-tv-fabrikanten als Sony, LG, Samsung, Toshiba en Panasonic hebben Miracast toegevoegd aan hun high-end televisies en ook enkele projectorfabrikanten ondersteunen de standaard.

De kans is echter groot dat je huidige tv of monitor geen ondersteuning heeft voor Miracast. Dat betekent dat je aangewezen bent op een van de vele Miracast receiver dongles. Microsoft, Belkin, Asus, Actiontec en een hele zwik aan minder bekende Chinese fabrikanten maken Miracast-compatible sticks. In principe maakt het niet zoveel uit welke je kiest, al raden wij wel aan niet voor de allergoedkoopste onbekende Chinese merken te gaan.

Voor dit artikel werkten wij met een Microsoft Surface 3 dus kozen wij ook voor een adapter van Microsoft. Als je een Vivo Tab hebt, zou je misschien kunnen kijken naar de dongle van Asus. Dat betekent niet dat de stick van Belkin en/of Actiontec niet zou werken met deze hardware, verre van, maar op het gebied van troubleshooting is het wellicht iets makkelijker als je met apparaten werkt van hetzelfde bedrijf.

De enige Miracast-dongle waarmee wij problemen hadden was de stick van Amazon (de Fire TV stick). Deze stick ondersteunt geen Windows apparaten, slechts Android apparaten en zelfs daarmee gaat het nog wel eens mis. Er zijn aardig wat klachten online te vinden van non-Amazon Android-eigenaren die verbindingsproblemen hebben.

Gebruik

Het verbinden en configureren van Miracast-adapters is simpel. Plug de adapter in een vrije HDMI-poort van je TV, Projector of Monitor en plug de USB-kabel in de vrije USB-poort. Deze kabel wordt niet gebruikt voor data-overdracht, maar puur voor het leveren van energie aan de adapter.

Schakel je scherm in en selecteer de input waar de adapter op is aangesloten. Sommige adapters, zoals die van Microsoft, hebben een eigen power-knop die je in moet drukken om het apparaat in te schakelen. Afhangend van het merk en model kan het tot 90 seconden duren voordat de adapter gereed is voor gebruikt. De meesten zijn gelukkig een stuk sneller. Op je scherm verschijnt een splash-screen met de vraag een apparaat te verbinden.

Op je scherm hoef je verder niks meer te doen. Ga naar het apparaat dat je wilt verbinden met de adapter en neem de volgende stappen:

Windows 8.1 en hoger

Open de charm-balk (of navigeer naar instellingen via het startmenu), kies apparaten/schermen en klik op verbinding maken met een draadloos scherm. Het systeem begint direct te zoeken naar adapters.

Na enkele ogenblikken verschijnt je Miracast-adapter in beeld. Klik daarop. In sommige gevallen wordt direct verbinding gemaakt en in andere wordt er gevraagd om een pincode (afhankelijk van het merk/type apparaat waarmee je verbindt). Typ je pincode in en je bent verbonden.

De resolutie en aspect ratio zullen hetzelfde zijn als die van je hoofdscherm. Als je die wilt wijzigen kan je de multi-monitor tools in Windows gebruiken om je Miracast-scherminstellingen te wijzigen, handig voor presentaties.

Android

Op je Android apparaat is verbinden met Miracast een kwestie van navigeren naar je instellingen, kies "Weergave" en kies "Casten" Het apparaat zal meteen gaan zoeken naar Miracast-apparaten en deze verschijnen in de lijst. Ook hier zal na het kiezen van het scherm gevraagd worden om een PIN-code en als je die hebt ingevuld, ben je direct verbonden.

Meer informatie over het verbinden van je Android-smartphone met je tv? Lees ook: Zo verbind je je Android-smartphone met je tv