Wij schreven al even over alle dingen die Apple heeft weggelaten uit de nieuwe MacBook en vandaag kijken wij naar uitbreidingsmogelijkheden voor de nieuwe laptop.

De nieuwe MacBook Pro heeft, afhangend van het model, twee tot vier externe USB-C-poorten. Deze zijn Thunderbolt 3 compatible en kunnen ook gebruikt worden voor het opladen van je laptop. Je hebt hoogstwaarschijnlijk ook nog een hoop USB-A, Thunderbolt 2, Thunderbolt 2, DisplayPort, HDMI of andere apparaten liggen. Hoe sluit je die aan op je nieuwe laptop? Met een adapter, verloopstekker, converter of splitter.

Als je van plan bent de nieuwe MacBook Pro te halen, zorg er dan voor dat je ook genoeg geld aan de kant hebt gelegd voor het aanschaffen van de juiste converters. Zeker als je de officiële van Apple koopt kan het aardig in de papieren lopen. Je krijgt namelijk geen enkele converter bij je nieuwe aankoop.

Multi-port Adapter

Een handig begin is het aanschaffen van een Type-C multi-port Adapter. Afhangend van het merk en model dat je aanschaft zal je ongeveer 60 euro kwijt zijn. Deze adapter breidt je Mac uit met een USB-C passtrough poort, een 4K HDMI-poort en twee USB 3.0-poorten.

Docking station

Als je regelmatig op dezelfde plek werkt zou je eventueel ook kunnen kijken naar een docking station. Deze oplossing is wat logger en zwaarder om mee te dragen maar erg handig als je bijvoorbeeld een vaste werkplek hebt of thuis achter je bureau werkt.

Apple heeft zelf (nog) geen officieel docking station dus je zal hoe dan ook moeten gaan voor een 3rd-party oplossing. Deze kosten gemiddeld tussen de 160 en 300 euro.

Mocht je nou geen dock willen omdat je op verschillende plekken werkt of gewoon niet met veel verschillende randapparatuur in de weer bent kan je uiteraard ook gaan voor losse converters, verloopstukjes of splitters. Let er wel op dat, als je voor 3rd-party tussenstukjes gaat dat je de garantiebepalingen checkt. De kans bestaat dat niet alle converters (goed) werken op de MacBook. Het is dan wel zo fijn als je deze gewoon terug kan brengen.

USB-C

Als je USB-C apparaten hebt, hoe je je geen zorgen te maken over converters. De Thunderbolt 3-poorten op de MacBook pro hebben dezelfde aansluiting als USB-C en zijn ook 100 procent compatible. Daar heb je gelukkig geen converters voor nodig.

USB-A

USB-A is de bekendste USB-poort. Deze poorten vind je op praktisch elke moderne computer en ook de vorige iteratie van de MacBook (Pro) had deze poorten. De ellende begon toen Apple eerder de 12 inch MacBook aankondigde welke slechts een enkele USB-C poort had. Als gebruikers hun smartphone wilden aansluiten was er al een converter nodig en als de laptop tegelijkertijd moest worden opgeladen mocht men wederom te portemonnee trekken om een hub of splitter aan te schaffen. Gelukkig heeft de nieuwere MacBook meerdere USB-C aansluitingen waardoor je slechts een enkele USB-C naar USB-A converter nodig hebt.

Micro USB

Apparaten als iPhone batterijhoezen en sommige externe harde schijven gebruiken micro USB. Hoewel deze apparaten meestal zelf een USB-A naar Micro USB kabel hebben, kan het zijn dat je liever een rechtstreekse micro USB kabel gebruikt.

De Aukey USB-C naar Micro USB-adapter komt dan goed van pas.

Micro B SuperSpeed USB

Deze connector wordt vaak gebruikt in combinatie met externe opslag-apparaten. Je zal een nieuwe kabel moeten aanschaffen. De Belkin USB-C naar Micro-B kabel bijvoorbeeld (USB 3.1). Deze kost ongeveer 30 euro en is ook te vinden inde officiële Apple-store.

De naam van deze kabel is wellicht een beetje verwarrend omdat deze aangezien zou kunnen worden voor micro USB. Maar als je het product bekijkt op Belkin's website zie je op de foto duidelijk de SuperSpeed connector. Deze is behoorlijk anders dan micro USB.

iPhone of iPad

iOS-apparaten kan je op twee manieren verbinden met de nieuwe laptop. Je kan de eerder genoemde USB-A naar USB-C converter gebruiken of je kan, als je geen zin hebt in converters of adapters een USB-C naar Lightning kabel bestellen. Deze is te vinden in de Apple store en kost ongeveer 25 euro.

Lightning EarPods

Helaas pindakaas, er is op dit moment nog een converter of verloopstukje om je gloednieuwe oordopjes aan te sluiten op je laptop. Apple heeft wel een Lightning naar 3,5 mm jack-converter voor het aansluiten van je normale koptelefoon aan je iPhone 7, maar als je bent overgestapt naar de iPhone 7 en afscheid hebt genomen van je oude jack-apparaten heb je een probleem. Je zou een female lightning naar USB-C-converter moeten hebben maar die bestaat dus (nog) niet.

Voorlopig zal je je oude oordopjes moeten gebruiken op je gloednieuwe MacBook.

3,5 mm jack-aansluiting

En dat brengt ons bij de Jack-aansluiting. Apple heeft gelukkig de koptelefoonaansluiting niet verwijderd uit diens nieuwe laptop. Je nieuwe lightning-oordopjes kan je misschien nog niet gebruiken op de MacBook, je oude koptelefoon kan je rustig aansluiten zonder in de weer te gaan met converters.

Thunderbolt 1 en 2

Oudere versies van Thunderbolt hebben een andere connector dan Thunderbolt 3. Er zijn geen docks beschikbaar die een oude Thunderbolt naar Thunderbolt 3-verbinding hebt. Je zal dus, of je nou gaat voor een multiport-adapter of docking-station,een extra converter moeten aanschaffen als je je oudere Thunderbolt-apparaten wilt blijven gebruiken.

De officiële Apple-adapter kost ongeveer 50 euro. Deze is gelukkig bi directioneel waardoor je deze converter ook kan gebruiken om een Thunderbolt 3-apparaat aan te sluiten op een Thunderbolt 1 of Thunderbolt 2-poort op een oudere Mac.

Externe schermen

Als je je laptop wilt aansluiten op externe schermen zal je ook met losse converters in de weer moeten gaan als je geen Docking station gebruikt. De Multiport-adapter die wij eerder noemden heeft al een HDMI-aansluiting, maar als je voor een goedkopere oplossing wilt gaan kan je ook voor losse verloopstukjes gaan.

DisplayPort

Displayport-monitoren kan je makkelijk verbinden met een 3rd-party kabel. Deze kost ongeveer 17 euro.

HDMI

Heb je een HDMI-monitor (of televisie) kan je ook een officiële converter van Apple aanschaffen. Apple heeft een USB-C Digital AV Multiport Adapter in de store staan. Deze Adapter heeft een USB-C, HDMI, en USB-A poort aan boord. De USB-C aansluiting kan alleen worden gebruikt voor het opladen van de laptop. Deze adapter kost ongeveer 70 euro (een 3rd-party adapter kan worden aangeschaft voor ongeveer twee tientjes).

DVI

Er is (nog) geen officiële USB-C naar DVI-adapter beschikbaar maar voor iets minder dan twee tientjes kan je een 3rd-party USB-C naar DVI-adapter aanschaffen.

VGA

Apple heeft wel een USB-C naar VGA Multiport Adapter. Deze, ongeveer 70 euro kostende, Adapter heeft, net als de HDMI-versie, een USB-A en USB-C connector aan boord. De USB-C-poort kan alleen gebruikt worden voor het opladen van de laptop. In het midden prijkt de VGA-aansluiting. Te duur? Voor vier tientjes kan je ook een versie van Belkin in de Apple store vinden.

Ethernet

De goeie ouwe tijd dat je met een ethernet-verloopstekker in je laptoptas moest lopen is weer helemaal terug. Ook de netwerkpoort moest het veld ruimen. Gelukkig leven we nu in een tijd waar draadloos verbinden met een netwerk een stuk makkelijker is geworden. Er zijn echter nog steeds plaatsen en scenario's te bedenken waarbij dat niet kan. Gelukkig kan je voor ongeveer drie tientjes een Ethernet naar USB-C adapter aanschaffen.

SD-kaarten

Je zal weer aan de externe kaartlezer moeten als je met SD-kaartjes in de weer bent. Er zijn tegenwoordig verschillende (draadloze) oplossingen beschikbaar (Wifi-SD-kaartjes of sommige DSLR-Camera's met Wifi-verbindingsmogelijkheden) maar als je een stapeltje normale SD-kaartjes hebt liggen is het wellicht handig eens te kijken naar een (3rd-party) SD-kaartlezer. Mocht je al een kaartlezer hebben liggen (met waarschijnlijk een USB-A-aansluiting) kan je uiteraard ook een van de eerder genoemde USB-C naar USB-A-converters halen.

Van alle onderdelen die zijn verwijderd, zijn mensen nog het meest verbitterd over het verwijderen van de SD-kaartlezer. Mensen klagen steen en been op social media en zelfs verschillende computerfabrikanten maken Apple belachelijk. Laptopfabrikant Razer ging zelfs zo ver dat het via Twitter een dubbelzinnige sneer maakte Apple.

De tweet zorgde echter voor heel wat verontwaardiging en Razer heeft de tweet inmiddels alweer verwijderd en z'n excuses aangeboden.

FireWire

Ok, dit is een lastige. Er is wel een officiële Thunderbolt naar Firewire adapter. Maar het is een oudere converter en kan dus niet rechtstreeks in een Thunderbolt 3-poort gestoken worden. Je zou kunnen proberen deze converter aan te sluiten op de Thunderbolt 1 /2 naar 3-converter, maar het is niet zeker of deze oplossing stabiel genoeg is. Wij hebben nog niet kunnen testen of dit werkt.

Als alternatief zou je de dure dock met FireWire-porten van OWC kunnen nemen. Deze kost echter bijna 250 euro en heeft ook een Thunderbolt-aansluiting. Ook in dit geval zou je dus met een extra Thunderbolt-converter in de weer moeten gaan.

We hadden het al eerder aangehaald en we doen het nu weer. Het is leuk dat Apple "dapper" zoveel mogelijk aansluitingen schrapt en modern en vooruitstrevend wil voorkomen, maar het komt bij ons eerder over alsof wij terug zijn in 2001.