Schijf controleren

De Foutcontrole in Windows 10 corrigeert automatisch fouten die worden aangetroffen in het bestandssysteem. Deze tool zit ingebakken in het besturingssysteem en als je deze hebt gedraaid, ben je ervan verzekerd dat je betrouwbaar data kunt lezen of schrijven. Dat doe je door de Verkenner te starten (via de snelkoppeling in de taakbalk of door Windows +E in te drukken) en in de linkerbalk op Deze pc te klikken zodat je de schijven kunt selecteren. 

Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de schijf die je wilt onderzoeken. Selecteer Eigenschappen en ga naar het tabblad Extra. Onder het kopje Foutcontrole klik je op de knop Controleren om het proces te starten. Mocht je een melding krijgen dat de scan op dit moment niet nodig is, kun je klikken op Station scannen om de scan wel uit te voeren.

Dat duurt enkele minuten, afhankelijk van de grootte van de schijf. Fouten die worden opgemerkt, worden automatisch gerepareerd, als dat mogelijk is.

Systeembestanden controleren

Mislukte Windows-updates of andere afgebroken software-installaties kunnen de systeembestanden beschadigen waardoor Windows niet meer naar behoren werkt. De commandlinetool SFC controleert deze bestanden en kan ze repareren. 

Hiervoor moet je uitwijken naar PowerShell. Start deze op via het startmenu en te scrollen naar W voor Windows PowerShell of door PowerShell te typen in de zoekbalk. Open deze applicatie als beheerder (rechtermuisknop en Run as Administrator) en bevestig de melding dat deze app wijzigingen kan aanbrengen aan je apparaat.

Om een SFC-scan te starten typ je sfc /scannow en druk je op Enter. Windows voert nu een scan uit op de systeembestanden en dat kan enige tijd in beslag nemen. De tool houdt je op de hoogte van de voortgang van het verificatieproces. 

Als er geen integriteitsfouten zijn gevonden, krijg je daarvan een melding. Als SFC wel fouten heeft gevonden en niet kan oplossen, typ je dism /online /cleanup-image /scanhealth en druk je op Enter. Typ daarna dism /online /cleanup-image /checkhealth en klik op Enter. Mochten hier fouten worden opgemerkt, tik je dism /online /cleanup-image /restorehealth en toets je Enter. 

Voer daarna opnieuw sfc /scannow in om het proces opnieuw uit te voeren en te controleren of de systeembestanden nu wel in orde zijn.