Fietsen met muziek is geen goede combinatie, maar we doen het hier in Nederland veel. Met een in-earhoofdtelefoon of een grote schelpkoptelefoon hoor je de omgeving niet meer en dat kan onveilige situaties opleveren. In landen als Frankrijk is het daarom verboden om te fietsen met een koptelefoon op, maar in Nederland kun je fietsen met muziek op, hoewel organisaties als Veilig Verkeer Nederland dat met klem afraden.

Een van de bezwaren tegen het fietsen met muziek het afsluiten van omgevingsgeluiden. Daarnaast zijn muziekgenietende fietsers soms even bezig met de bediening van de playlist of het volume en dat leidt ook tot onveilige verkeerssituaties. Diverse fabrikanten hebben daar oplossingen voor bedacht en we laten hier een paar de revue passeren.

1. Botgeleidende hoofdtelefoon

Botgeleiding bestaat al behoorlijk lang: de eerste botgeleidende gehoorapparaten werden al in de jaren zeventig ingezet. Botgeleidende hoofdtelefoons zie je ook steeds vaker. Onder meer Google experimenteerde met deze methode van geluidsweergave met Google Glass. Zulke koptelefoons sturen trillingen door je schedelbot bij het oor door, zodat je geluid hoort zonder dat er direct audio je oor wordt ingepompt.

Ze zijn op de markt van diverse merken, vooral de exemplaren van Aftershokz zijn redelijk populair bij buitensporters. Bij dergelijke hoofdtelefoons heb je een trillingsplaatje voor je oren in plaats van een dopje in je oor. Deze modellen hebben een extra eenheid die je moet opladen om de trillingen te genereren en je verbindt ze in de regel via een 3,5mm-jack naar je smartphone, mp3-speler of ander audio-apparaat.

Nou heeft een van onze redacteuren zo'n koptelefoon voor het hardlopen. Pluspunt is dat je de omgeving inderdaad duidelijk hoort, maar een minpunt is dat de muziekkwaliteit bijzonder laag is. Het klinkt eigenlijk bijna alsof je een koptelefoon boven je oor hebt hangen in plaats van erin. De nieuwere modellen hebben minder last van geluid dat door anderen te horen is dan de versies van enkele jaren geleden.

Toch is het een hele verbetering ten opzichte van het alternatief dat de meeste mensen kiezen: muziek in het oor en het verlies van ruimtelijk bewustzijn dankzij je gehoor.

2. Slimme helm

Chinese fabrikant Livall toonde nieuwe oplossingen voor veiliger fietsen op elektronicabeurs IFA in Duitsland deze week. De fietshelmen van de fabrikant bevatten een Bluetooth-element om te verbinden met een smartphone en een externe controller voor op het stuur, zodat fietsers op een knop op het stuur kunnen drukken om een nummer over te slaan in plaats van de ze de smartphone uit de zak vissen. (Hopelijk dat laatste als ze even stilstaan.)

Daarnaast heeft het speakers net boven de oren van de drager, zodat ze naar muziek luisteren zonder dat omgevingsgeluid wordt geblokkeerd. Dat is dus praktisch gezien hetzelfde resultaat als met een botgeleidende koptelefoon, maar dan met het effect dat de omgeving de muziek ook zachtjes hoort. De helmen hebben ook microfoons aan beide kanten om hands-free te kunnen bellen.

Verder heeft de helm knipperlichten, zodat de automobilist achter je ziet dat je gaat afslaan. Dat is beter zichtbaar dan het uitsteken van je hand, vooral in het donker, en je hoeft je handen niet van het stuur te halen als je gaat afslaan, waardoor je stabieler de bocht omgaat. De knipperlichten bedien je met de controller op het stuur.

Nog een interessante feature is een botsingdetector op de nieuwste modellen. Die staat in verbinding met de gekoppelde smartphone en stuurt optioneel een SOS-bericht als er een valpartij wordt gedetecteerd met de laatst gedetecteerde gps-positie. Je hebt na een val 90 seconden de tijd om dit hulpbericht af te breken voor hij wordt verstuurd.

3. Muziekkraag

Oké, de use case hiervoor is niet zozeer bedoeld voor op de fiets. De JBL Soundgear is een audiokraag waarmee gebruikers niet zo afgesloten zijn van de buitenwereld als wanneer ze een koptelefoon dragen. Dat kan handig zijn voor gebruikers van een VR-bril, zodat ze niet zo diep in de VR-wereld zitten dat ze zich kapotschrikken wanneer iemand ze aantikt om de aandacht te trekken.

Het is een Bluetooth-stereospeaker in een hoefijzervorm die om je nek past. In de linkerkant zitten discrete knoppen voor het bedieningen van het geluid en aan de rechterkant zitten een aan/uit-knop en een knop om een apparaat te koppelen. De interne accu wordt opgeladen met een micro-usb-kabel en hij doet ongeveer zes uur met een lading.

Er is ook een microfoon om telefoontjes te beantwoorden. Je kunt hem buiten dragen, maar de makers zien het meer als een oplossing om in de zomer in de tuin mee te zitten dan om hem te dragen in het drukke Nederlandse stadsverkeer - en vooral met de typisch Hollandse zomers die uit veel regendagen bestaan. Misschien een idee voor v2?