Goedkope cartridges

Producenten van printers zijn redelijk gehaaid. Het apparaat kost relatief weinig, maar je krijgt er cartridges bij die maar half gevuld zijn. Zo willen ze vooral dat je hun veel te dure inkt blijft kopen om te kunnen printen. Ze doen ook hun best om voor zoveel mogelijk verschillende printers ook verschillende cartridges te maken, zodat je opties flink afnemen. Die blijken gelukkig ook gewoon te imiteren te zijn. Daarom kun je ook voor goedkope cartridges gaan die ook in je printer passen. Zo kun je flink besparen op de grootste kostenpost bij het printen: de inktcartridges.

Printer met losse cartridges

Om maar even bij het onderwerp inkt te blijven hangen: de efficiëntie in het gebruik hiervan kun je op meerdere manieren in de hand houden. Eén daarvan is het aanschaffen van een printer die voor de drie hoofdkleuren en de zwarte inkt losse cartridges gebruikt. Zo kun je telkens als er een kleur op is de cartridge vervangen. Wanneer je gaat voor een printer die kleuren combineert in één cartridge, gooi je dure inkt weg wanneer één van de kleuren in de cartridge op is. En dat is zonde van de inkt en zonder van het geld.

Ga voor cartridges met grotere inhoud

Inktcartridges kunnen wel van buiten hetzelfde formaat hebben, dat wil niet zeggen dat ze allemaal even vol zitten. Het is namelijk zo dat je vaak kunt kiezen uit verschillende maten van inhoud. Omdat printerinkt niet iedereens favoriete uitgave, zijn we vaak geneigd om voor de goedkoopste te gaan. Dit terwijl het vaak relatief goedkoper is om juist voor de vollere cartridge te gaan. Je kunt beter investeren in inktcartridges die langer meegaan en waarbij je de laagste prijs per milliliter betaalt dan enkel naar de prijs te kijken.

 Niet altijd op de hoogste kwaliteit printen

Je kunt zelf controle uitoefenen over het verbruik van de printer waar het inkt betreft. Voordat je het definitieve printcommando geeft, druk je op printerinstellingen of iets soortgelijks. Hier kun je instellen op wat voor soort papier je gaat printen, maar ook op welke afdrukkwaliteit. Vaak heb je de keuze uit ‘hoog’, ‘normaal’ en ‘concept’. Wanneer je op kleine schaal afbeeldingen afdrukt, ga je natuurlijk het liefst voor een hoge afdrukkwaliteit. Wanneer je grote documenten wilt printen of in groot volume wilt afdrukken, kun je jezelf vragen hoe perfect het printje moet zijn. Bij tekst is ‘normaal’ echt prima, en ‘concept’ ook nog leesbaar. Probeer het een keer met één pagina, en zie wat een acceptabel niveau is en wie weet kom je erachter dat je echt niet altijd op hoge kwaliteit hoeft af te drukken.

Papier besparen: dubbelzijdig afdrukken

Naast inkt verbruik je bij het printen natuurlijk ook papier, en ook dat kost geld. Ook hiervan heb je het verbruik tot op zekere hoogte in de hand. Je hoeft namelijk niet altijd enkelzijdig te printen. Veel moderne printers kunnen automatisch dubbelzijdig printen, dus jij hoeft daar geen ingewikkelde dingen met papier voor te doen. Wanneer je een langer document afdrukt, is het in veel gevallen ook acceptabel om dit dubbelzijdig te doen. Je verspilt immers de helft van je papier door enkelzijdig af te drukken.

Let op waar je je papier koopt

Zo’n kantoorvakhandel is natuurlijk handig, omdat je daar de meeste benodigdheden op één plek vindt. Maar het feit is dat ze ook erg duur zijn. Je betaalt er bijvoorbeeld echt de hoofdprijs voor papier. Dit terwijl je ook je papier bij de Action of de Makro kunt halen voor een veel lagere prijs. Zeker wanneer je een voorraadje aanlegt is de omweg langs één van deze voordeligere winkels de moeite waard. Voor specialistisch papier zijn je opties natuurlijk beperkter, maar dan nog kan het geen kwaad om ook eens verder te kijken voor een betere prijs.