Active Noise Cancelling (ANC) werkt meteen als je de AirPods Pro in je oren steekt, maar er zijn veel meer bedieningsopties om bijvoorbeeld vlug even te luisteren naar wat een omroeper in de trein zegt. De feature zelf kun je in en uitschakelen op de AirPods zelf, via Instellingen of het Bedieningspaneel - en je kunt zelfs een test draaien om te zien of je de beste rubberen dopjes gebruikt. We laten je hier zien hoe dat werkt.

In tegenstelling tot de eerdere AirPods, die lijken op de originele iPhone-oortjes, hebben deze versie rubberen dopjes. Dus je hebt altijd passieve ruisonderdrukking, omdat je iets in je oren hebt gepropt. Om deze reden is de Transparantiemodus zo nuttig, hierbij worden de microfoons gebruikt om geluid door te laten als je de oortjes in hebt.

De simpelste manier om ruisonderdrukking in of uit te schakelen is door Siri aan te spreken met "hé Siri" en dan te vragen om ruisonderdrukking of transparantiemodus in of uit te schakelen. Een andere manier is door te voelen aan de steel van je AirPods Pro, de inkeping te vinden (zie afbeelding hieronder) en daar te knijpen.

Met tikken pauzeer je de muziek, maar als je knijpt hoor je een toon die aangeeft dat de ruisonderdrukking is uitgeschakeld en je in transparantiemodus zit. Als je een lager geluidje hoort, betekent het dat de ruisonderdrukking weer is geactiveerd.

Langer vasthouden wisselt standaard ruisonderdrukking en transparantiemodus om, maar je kunt hem instellen voor een derde optie: het uitschakelen van beide door langer te knijpen in de steel. Die optie vind je onder Instellingen > Bluetooth en te tikken op het cirkeltje met de i naast de optie voor de AirPods Pro.

Onder het kopje Houd AirPods ingedrukt zie je de opties voor Links en Rechts. Als je Links kiest, zie je opties voor Siri of Ruisbeheersing. Tik op de tweede en je ziet drie opties: Ruisonderdrukking, Transparantie en Uit. Er staat geen vinkje bij Uit, maar hier kun je hem inschakelen. Als je daarna bijvoorbeeld bij Links je AirPods-steeltje vasthoudt, hoor je een nog lagere toon om aan te geven dat beide modi zijn uitgeschakeld. Het is handig om deze feature aan één van de twee toe te wijzen, zodat je de andere AirPod kunt gebruiken voor ruisonderdrukking of transparantiemodus.

Je kunt ook het Bedieningspaneel gebruiken om te schakelen tussen de twee modi. Open dit venster door omhoog te vegen vanaf de onderkant als je een Touch ID-toestel hebt of diagonaal omlaag te vegen van de rechterbovenhoek als je een Face ID-toestel hebt. Als je de volumeknop gebruikt, zie je de balk voor de AirPods Pro verhogen of verlagen. Tik hierop en je ziet de drie opties: Ruisonderdrukking, Uit en Transparantie.

Je kunt het ook via de langste weg doen, namelijk de Instellingen-app. Dat is de beste plek om volledige controle uit te oefenen, maar natuurlijk niet zo makkelijk als gewoon aanraken of het Bedieningspaneel te gebruiken. Ga naar Instellingen > Bluetooth en tik op het i-symbooltje naast de vermelding van jouw AirPods pro.

Er zijn drie verschillende dopjes voor de ruisonderdrukking en er is een test om te zien welke het geluid optimaal verwerken voor jouw oren. Ga daarvoor naar Instellingen > Bluetooth en tik op het i-symbooltje naast jouw AirPods. Tik op Pasvormtest en klik op het afspeelpictogram. De iPhone speelt vier seconden lang een nummer af en als je de juiste dopjes hebt, zie je vervolgens de groengekleurde boodschap Goede afdichting. Zo niet, dan verschijnt een geel bericht met Pas aan of probeer een ander oorkussentje.

Tip: De dopjes zitten stevig vast aan de AirPods Pro, dus wees niet bang om ze ruw uit je oren te trekken om ze te verwijderen.