Ik heb het idee dat Google mij beter kent dan ik mijzelf ken. En dat zag ik niet zomaar, ik ben even gaan rondneuzen in de persoonlijke data repositories van Google en ik realiseerde mij dat, tussen mijn regelmatige gebruik van de diensten van het bedrijf en mijn eigen onvermogen om iets langer dan zeven seconden te onthouden, Google waarschijnlijk meer weet over mijn leven dan ikzelf.

Van getagde foto's van mijn oude avonturen (welk jaar ging ik ook alweer naar Nashville en wie ging er ook alweer met mij naar de Eddie Vedder show?) tot de route-informatie van al m'n uitstapjes. Google heeft een heleboel interessante informatie over mij. Zelfs m'n droomwensen zijn waarschijnlijk ergens te vinden op het systeem.

En de opgeslagen data is maar het begin: Google gooit een hoop stats en algoritmes los op deze informatie. Algoritmen die waarschijnlijk ons gedrag voorspellen en in kaart brengen hoe wij tegenwoordig omgaan met technologie. Hoeveel e-mailtjes heb jij de afgelopen jaren verstuurd en hoeveel webpagina's heb jij bekeken? Het kan erg handig zijn dat al deze informatie wordt bijgehouden, maar aan de andere kant ook angstaanjagend.

Voordat je je nu flink zorgen gaat maken denk er dan aan dat andere mensen niet zomaar bij informatie kunnen. Zij zullen eerst toegang tot je Google-account moeten hebben. Iets dat met two-factor authenticatie en goede mobiele beveiliging erg moeilijk zou moeten worden.

Daarnaast is al deze dataverzameling ook nog eens optioneel. Het is echter wel zo dat, als je al deze functies uitschakelt, je Google-ervaring een stuk minder goed is. Verderop in het artikel laten we zien hoe je opt-out kan toepassen en meer controle over je data hebt.

Voordat wij je dat laten zien, kijken wij eerst naar de, soms grappige, en misschien zelfs verrassende dingen die je over jezelf kan vinden als je Google de juiste dingen vraagt. Het aantal onderdelen dat relevant is voor jou hangt af van de Google-diensten die je gebruikt. Android-gebruikers die gebruik maken van ingebouwde features als spraakopdrachten, locatiegeschiedenis en photo-backups zullen meer tracking gegevens richting Google sturen dan niet-Android-gebruikers of mensen die deze functies sinds dag 1 uit hebben staan. Maar iedereen die regelmatig Gmail, Google search, Google Maps, YouTube, Chrome en/of andere Google diensten gebruikt vanaf de desktop of mobiel zal al aardig wat informatie over zichzelf vinden als men de volgende stappen uitvoert.

Volledige geschiedenis van je spraakopdrachten

Ok, Google: help mij herinneren hoe gek ik klink als ik tegen mijn smartphone praat (je weet wel, op de momenten dat niemand anders meeluistert). Als je spraakopdrachten gebruikt op Android of andere Google-producten, navigeer dan naar de Spraak en audio-sectie van Google's Mijn activiteit-site om te zien en te horen wat je allemaal door de jaren heen hebt gezegd tegen je elektronica.

Objectieve informatie over je echte vrienden (volgens Google)

Data liegt niet. Ontdek met welke Google contacten je het meest interacteert door te klikken op de "contacten"-header in Google's account dashboard. Verzin maar alvast wat smoesjes als je wederhelft niet in deze lijst voorkomt.

Dit houdt Chrome allemaal bij

Als je de Chrome-browser gebruikt en netjes ingelogd blijft, kan je via de Chrome Sync-instellingenpagina allerlei statistieken over je surfgedrag bekijken. Informatie als hoeveel bookmarks je hebt opgeslagen, hoeveel tabs je gemiddeld open hebt staan en hoeveel url's je het ingetypt in de adresbalk (sinds de laatste keer dat je je browsergeschiedenis hebt gereset).

Het aantal Gmail-conversaties

Dit werkt alleen als je je mailtjes archiveert en niet permanent verwijdert. Klik op de "Gmail"-header in Google's account dashboard en zie waarom je dagen altijd zo kort zijn.

Ik heb op dit moment 145.810 verschillende threads in m'n Gmail account met iets meer dan 28.000 verzonden berichten.

Volledige locatiegeschiedenis

Deze informatie kan onder het kopje, "cool maar eng"-geschaard worden. Google Maps' tijdlijn-feature bevalt een gedetailleerd dagboek van alle plekken waar je bent geweest. Tot op de minuut nauwkeurig.

We overdrijven niet. Als je een Android-telefoon hebt en je toestemming gegeven locatiegeschiedenis op te slaan, zal de site je precies laten zien waar je allemaal bent geweest en wanneer je daar was. Je kan het nog gekker maken door dit op de desktop te doen en "tijdlijn" te selecteren en te klikken op de "jaar"-tab linksboven in het scherm. Kies "alle tijden" en klik op het rode vakje linksonder om een uitgebreid overzicht van de plekken die je het vaakst bezocht hebt.

Alles wat je op je Android-apparaten hebt gedaan

Je smartphone is een fantastische tool voor productiviteit verbeterende taken als het schrijven van tekstdocumenten, spreadsheets en...ach, wie houden we voor de gek? Je gebruikt de tool om hersenloos te internetten en te Twitteren, Snapchatten, Facebooken en Instagrammen alsof je leven er vanaf hangt. En dan hebben we het nog niet eens over de spelletjes, net als iedereen.

Alle sites die je ooit met Chrome hebt bezocht

Chrome is tegenwoordig niet alleen meer een desktopbrowser en als je het programma op een smartphone of tablet gebruikt samen met de desktop-versie, zal je een flinke geschiedenis hebben opgebouwd.

Als je wilt zien waar je allemaal geweest bent (en was aangemeld in Chrome), kan je via de "mijn activiteiten"-link bekijken waar je allemaal bent geweest. Vink de optie "Chrome" aan in de filterlijst en vul een zoekwoord in om gerichter te kunnen bekijken waar je allemaal bent geweest of vul een datum in als je wilt weten op welke dagen je specifieke site hebt bezocht.

Als je geen Chrome-geschiedenis ziet op de activiteitenpagina, ga naar de activiteitsopties (Activity controls) en check of de Web- en App-activiteit-optie is ingeschakeld samen met de "Inclusief Chrome-browsegeschiedenis en activiteit op websites en in apps die gebruikmaken van Google-services"-optie. Je Chrome-activiteit wordt dan vanaf dat moment gevolgd.

Heb je liever niet dat je hele browsergeschiedenis online wordt opgeslagen? Kan je in Chrome altijd nog even schakelen naar de incognito-modus.

Hoeveel zoekopdrachten heb je de afgelopen maand gegeven?

Google is van origine een zoekmachine. Hoeveel google jij? Je kan het makkelijk checken in de "zoekgeschiedenis"-header in Google's account dashboard.

Klik op de header om precies te zien hoe vaak je Google's zoekbalk gebruikt hebt vanaf elk apparaat de afgelopen maand samen met een overzicht met de meest gebruikte zoektermen en queries.

Hoeveel Android-apparaten heb je de afgelopen jaren gebruikt

Heb je sinds het opkomen van het Android-tijdperk een hoop smartphones en andere mobiele apparaten gebruikt? Ook hiervoor kan je Google's account dashboard voor gebruiken. Nagiveer naar de "Android"-header en kijk naar het grote groene getal om te kijken hoeveel apparaten er door de jaren heen verbinding hebben gemaakt met je account.

Je kan gedetailleerdere informatie vinden over deze apparaten als je op de Play Store-instellingen pagina klikt. Je kan dan zien wanneer (en hoe lang) je de apparaten gebruikt hebt en welke apps er allemaal zijn opgeslagen op Google's servers. Als je oude, inactieve apparaten weg wil hebben, kan je die via deze link ook verwijderen (of in elk geval onzichtbaar maken).

De hoeveelheid Android-apps je hebt geïnstalleerd

Nieuwe apps uitproberen is een makkelijke manier om je mobiele apparaten fris te houden. In Google's account dashboard onder het kopje "Play store" kan je zien hoeveel apps je door de jaren heen hebt geprobeerd.

Uitnodigingsoverzicht

Accepteer jij makkelijk uitnodigingen? Of weiger je ze vaker? Als je een Google Agenda-gebruiker bent die deze functie vaak gebruikt voor het maken van afspraken, kan je via Google's account dashboard bekijken hoe vaak je dat dan doet en hoe vaak je uitnodigingen accepteert of weigert. Er wordt zelf een handig taartdiagram gegenereerd om het allemaal wat mooier te maken.

Hoeveel afbeeldingen heb je opgeslagen in Google Photos

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik maak regelmatig veel te veel foto's. Meestal van mijn 22 maanden oude dochtertje.

Gelukkig zorgt Google Photos ervoor dat al m'n foto's netjes online worden opgeslagen zodat ik ze overal kan bekijken. Via het dashboard van Google kan je heel makkelijk zien hoe absurd groot je verzameling door de jaren heen is geworden.

Klik op de "Photos"-header en zie hoe gigantisch je archief geworden is.

Google Play store-activiteit

Heb je ooit gezocht naar een bepaalde app in de Play store, en later nog een keer gezocht naar dezelfde app? Ja, ook mijn geheugen laat mij op dat gebied wel eens in de steek. Ook hier kan Google's activiteitenpagina je uit de brand hebben. Filter de resultaten op "Play" en voila: Je krijgt een lijst met alle items elke search-zoekopdrachten die je ooit hebt opgevraagd.

Hoeveel Youtube-video's heb je afgelopen maand bekeken?

We hebben dat allemaal wel eens meegemaakt: je bent keihard aan het werk tot iemand je opeens een YouTube-link stuurt. Even klikken en bekijken kan geen kwaad toch? Maar dan gebeurt het onvermijdelijke. Één video wordt twee...wacht die "gerelateerde video" lijkt mij ook erg leuk...oh, die volgende ook wel. En voor je het weet ben je 19 video's verder en je middag is voorbij.

Ontdek hoeveel tijd je op Youtube hebt doorgebracht en hoeveel video's je hebt bekeken de afgelopen maand door Google's Dashboard te openen en te klikken op de "Youtube"-header.

Opt-out en controle

Mocht je nou erg geschrokken zijn van alle informatie die Google van je bijhoudt? Gelukkig kan je op een makkelijke manier de controle terugpakken. Google's Privacy-site is de beste plek om te beginnen. Google geeft uitgebreid weer hoe elk datatype gebruikt wordt samen met links waarop je kan klikken om je af te melden voor bepaalde onderdelen. Je kan ook naar Google's activiteitenopties-pagina gaan om een simpele lijst voorgeschoteld te krijgen waarin je makkelijk via knoppen bepaalde opties in- en uit- kan schakelen.

Als je je geschiedenis wilt opschonen kan je terecht op de Mijn Activiteit-pagina van Google. Daar kan je alle individuele items verwijderen door op de drie puntjes rechtsboven te klikken en te kiezen voor "verwijderen" of "Activiteit verwijderen op basis van..." In de linker kolom kan je op een makkelijke manier volledige op informatie of datum gebaseerde activiteiten verwijderen.

Deze dataverzameling-instellingen kunnen ook worden gevonden via je Android-apparaten door de systeeminstellingen te openen en te kiezen voor de optie "Google" (als je een ouder apparaat hebt, zal je daarvoor de aparte Google-app moeten openen. Klik vervolgens op "persoonlijke informatie en privacy" en je kan los.