Een van de meest gehoorde argumenten tijdens Mac en Linux-discussies was wel dat de systemen zo veilig in elkaar zaten dat het praktisch niet mogelijk was de software te besmetten met virussen en malware. Er zit een kleine kern van waarheid in, maar onmogelijk is het zeker niet. En aangezien er de laatste tijd steeds meer malware voor beide besturingssystemen verschijnt is het verstandig te kijken hoe je je kan beschermen tegen al die gevaren.

De gemiddelde Linux-gebruiker zal meteen denken aan ClamAV (de enige virusscanner die in bijna elke populaire repository te vinden is) terwijl Mac gebruikers om de oren geslagen worden met het twijfelachtige Mackeeper (wie heeft de banners niet langs zien komen?) Maar er is meer, veel meer. Moest je vroeger nog stad en land af om iets te vinden, tegenwoordig hebben bijna alle grote fabrikanten wel een Mac en Linux-versie in de aanbieding en in dit artikel behandelen we vijf gratis exemplaren.

1. Avira Antivirus (Linux/Mac)

Deze virusscanner is op dit moment zowel beschikbaar voor OS X als GNU/Linux maar de mensen achter Avira hebben besloten de ondersteuning voor de Linux versie stop te zetten. Het pakket wordt nog ondersteund tot 30 juni 2016 dus wees er snel bij. De Mac-versie wordt voorlopig nog wel ondersteund.

De mensen van Avira claimen gratis bescherming te leveren die beter is dan verschillende betaalde oplossingen. Al kwam deze scanner lang niet als beste uit de (OS X) Malware protection test van AV-test.org

Linux-versie van Avira

Mac-versie van Avira Op de volgende pagina: ClamAV

2.ClamAV (Linux/Mac)

Het softwarepakket was al eerder genoemd en praktisch elke Linux-gebruiker zal 'm wel kennen, maar we noemen hem toch even: ClamAV. Deze open source cross-platform antivirus software toolkit kan naast virussen ook andere malware vinden en opruimen. Deze scanner kan z'n werk ook uitvoeren op mailservers als server-side e-mail scanner.

De Linux-versie van ClamAV

Dit pakket wordt normaalgesproken geleverd als command-line scanner maar er zijn verschillende grafische interfaces te krijgen voor ClamAV. Linux-gebruikers kunnen aan de slag met bijvoorbeeld ClamTk, KlamAV of wbclamav terwijl Mac-eigenaren uit de voeten kunnen met ClamXav of Tiger Cache Cleaner.

De Mac-versie van ClamAV (ClamXav) Op de volgende pagina: AVAST!

3. AVAST! (Linux/Mac)

Naast de enterpriseversies voor Linux, heeft het bedrijf achter deze virusscanner ook een gratis thuisversie in de aanbieding. Zowel Mac- als Linux-gebruikers kunnen hun computer beveiligen met de software van ALWIL zonder dat het ze iets kost.

De Linux-versie wordt helaas niet specifiek genoemd op de site, maar is wel degelijk beschikbaar. De gratis thuisversie kan hier of hier worden gedownload.

De Linux-versie van AVAST!

De Mac-versie van AVAST! Op de volgende pagina: Sophos

4. Sophos (Linux/Mac)

Ook Sophos heeft een gratis client voor Linux en Mac-gebruikers beschikbaar. Het bedrijf schijnt als een van de weinige niet onder stoelen of banken te schuiven dat ze ook een gratis Linux virusscanner aanbieden. Je zal je wel moeten aanmelden op hun site, maar daarna kan je rustig aan de slag met de gratis scanner.

Los van deze scanner biedt Sophos ook enkele kleinere stand-alone tools aan om bepaalde malware te verwijderen al is het merendeel van deze applicaties alleen beschikbaar voor de Mac.

Linux-versie van SOPHOS

De Mac-Versie van SOPHOS Op de volgende pagina: F-PROT

5. F-PROT (Linux)

F-PROT is niet beschikbaar voor de Mac, maar wel voor Linux. Deze virusscanner kan geïnstalleerd worden op Linux workstations en mag van de fabrikant ook gratis gebruikt worden op je thuiscomputer. Het is even zoeken op de site maar die ellende zullen we je besparen. De Linux-versie kan hier worden gedownload.

Op de volgende pagina: Een hele bevalling

Conclusie

Zoals je wellicht wel gemerkt hebt is het aantal gratis scanners dat beschikbaar is voor OS X en GNU/Linux wat aan de magere kant. Bovendien moeten Linux-gebruikers in sommige gevallen extra moeite doen om de software te vinden en installeren. Om nog maar te zwijgen over de ondersteuning die sommige fabrikanten leveren.

In de enterprise-wereld is het gelukkig iets beter geregeld. Er zijn meer pakketten beschikbaar en met de ondersteuning zit het ook wel goed. Deze betaalde pakketten behandelen we in een ander artikel.

Hoe je het ook wendt of keert, als je je computer wil ontdoen van spyware, adware, malware, ransomware en virussen hoef je je niet al te veel zorgen te maken. Zowel op de Mac als voor Linux zijn er voldoende middelen beschikbaar om de boel op te schonen. Als we de resultaten van av-test.org erbij pakken, lijkt het erop dat je met het pakket van Sophos het beste af bent.

Houd er wel rekening mee dat dit testresultaten zijn uit 2014 en dat alleen de scanners voor de Mac zijn getest. Wij zullen in de toekomst de (betaalde) Linux-scanners nader bekijken in een ander artikel.