Malwarebytes' Anti-Malware

Testers zijn erg te spreken over MBAM, zoals Malwarebytes' Anti-Malware wordt afgekort. De MBAM-tools zijn als freeware en als betaalde versies te verkrijgen. Betaald krijg je wat meer mogelijkheden (real-time scannen, IP-blocking), maar je hoeft je portemonnee dus niet per se te trekken.

ClamAV

Misschien wel de bekendste open source antivirus-applicatie, en erg populair op Unix-like-gebaseerde mailservers. ClamAV is cross-platform voor zo'n beetje alle Unix-likes die je maar kunt vinden, waaronder ook Linux, Mac OS X en Solaris. ClamAV wordt uitgegeven onder de GPL-licentie. Screenshot is van de KDE-frontend van ClamAV, Klamav.

DriveSentry

Helaas niet gratis voor commercieel gebruik, maar nog steeds een verrassend compleet antivirus-pakket. De meest belangrijke functies zijn gratis, dingen als het up-to-date houden van de whitelists en blacklists zijn dat jammerlijk genoeg niet.

Moon Secure AV

Deze is een beetje controversieel. Moon Secure is gebaseerd op de ClamAV-engine, en biedt dus 'open source'-antivirus voor Windows. Waarom de aanhalingstekens? De ontwikkelaars geven de broncode niet vrij, ondanks dat het onder de GPL valt. Een zwart schaap dus in de open source-gemeenschap, maar nog steeds gratis.

Untangle

Typisch geval van 'free as in software, not free as in beer', Untangle Gateway is netwerkbeveiligingsoftware die onder GPLv2 valt. Wil je professionele ondersteuning, dan betaal je, maar het staat je vrij om de gateway te downloaden en te installeren. Voor een dedicated machine is een .iso-bestand beschikbaar, maar je kunt ook 'gewoon' een Windowsversie krijgen.

Bron: Techworld