Linux wordt vaak gebruikt voor servers. Dat is waarschijnlijk dan ook de reden dat er zoveel vraag is naar back-up tools. En waar vraag is, is aanbod. Ook als het gratis en open-source is. Dit is een selectie van de beste back-up tools die in de duistere krochten van het internet rondzwerven. Kun je door de tools de gereedschapskist tenminste weer zien.

LuckyBackup

Het is krachtig, snel en betrouwbaar en heeft nog prijzen gewonnen ook. LuckyBackup kan directories back-uppen en synchroniseren. Dat klinkt simpel.. en dat is het ook. Want back-uppen hoort simpel te zijn.

Computergebruikers kunnen volgens een gevleugelde uitspraak op de site van LuckyBackup verdeeld worden in twee categorieën. Zij die data hebben verloren en zij die NOG geen data hebben verloren. Met andere woorden: altijd back-uppen. Met LuckyBackup dan natuurlijk, als het aan hun ligt.

De features van LuckyBackup zijn uitgebreid. Om het rijtje even op te sommen: backup, safety, synchronization, exclude/only include options, allows custom rsync options, remote connections, restore and dry-run operations, scheduling, profiles and command line mode. Naast krachtig, snel en betrouwbaar dus ook nog compleet.

In 2009 werd LuckyBackup derde in de sourceforge community choice awards in de categorie “best new project”.

Download

FlyBack

FlyBack is vrij duidelijk geïnspireerd door Time Machine van Apple. Volgens ontwikkelaars heeft Linux al bijna alles aan boord om de functies van Time Machine te kunnen uitvoeren. FlyBack is dan ook in essentie een grafische schil om het er mooi en overzichtelijk te laten uitzien en makkelijk om te gebruiken. Als je een recente distributie hebt draaien, is het ook nog eens makkelijk te installeren.

FlyBack toont een chronologisch overzicht van het bestandssysteem, zodat zowel losse bestanden als hele directories kunnen worden weergegeven of hersteld. De applicatie heeft het uiterlijk van een bestandsbeheerprogramma, met extra functies om heen en terug in de tijd te ‘reizen’. Het toont de bestanden die nog steeds aanwezig zijn, maar ook degenen die niet meer bestaan of veranderd zijn sinds de vorige versie. Ook kunnen de bestanden getoond worden voordat je beslist of je het wilt herstellen.

Download

Back In Time

Back In Time is een simpele back-up tool voor Linux die geïnspireerd is op FlyBack en TimeVault. De focus ligt bij Back In Time op het combineren van het beste van deze twee applicaties, om zo de ultieme back-up tool voor Linux te worden.

Het back-uppen werkt door het nemen van snapshots van een bepaalde set van directories te nemen. Wat je doet is instellen waar je de snapshot/back-up wilt opslaan, welke directories je wilt back-uppen en wanneer je de back-up wilt laten uitvoeren. Op het moment zijn er twee versies van het programma in omloop. Dat zijn de versies die geoptimaliseerd zijn voor GNOME en voor KDE.

Download

Grsync

Het ligt voor de hand dat Grsync is gebaseerd op de command line back-up tool Rsync. En dat is het ook. De tool is rsync met een GUI die gebruik maakt van GTK2.

Grsync kan gebruikt worden om lokale directories te synchroniseren, maar ondersteunt ook remote doelen. Volgens de homepage kun je met de tool bijvoorbeeld een muziekcollectie met verwijderbare apparaten synchroniseren, persoonlijke bestanden naar een netwerkdrive back-uppen, een partititie repliceren naar een andere partititie, bestanden mirorren en meer.

Download

Déjà Dup

Deze tool is weer lekker simpel. Het verbergt de complexiteit van het maken van back-ups en gebruikt duplicity op de achtergrond. Déjà Dup ondersteunt lokale en remote back-up locaties, waaronder Amazon S3 en doet beveiligde encryptie en compressie van je data. Scheduling behoort ook tot de mogelijkheden.

Download

Bron: Techworld