Als je dan toch je schuur, zolder, kelder of garage aan het uitmesten bent om de rommelmarkt van Koninginnedag mee te vullen, kun je net zo goed maar meteen je PC eens uitmesten. Laat de lenteschoonmaak beginnen!

CCleaner

Deze tool gaat erg goed met Windows 7 om. Hij is in staat om gigantisch snel je register schoon te maken en tijdelijke bestanden te verwijderen. Ook doet CCleaner, ofwel CrapCleaner, het verwijderen van programma’s beter dan Windows zelf. Het programma is daarnaast goed in het schoonvegen van de vrije ruimte. De potentieel gevoelige data die zich daar bevindt die bijvoorbeeld door spyware achterhaald kan worden, wordt door CCleaner definitief verwijderd.

Het is belangrijk om je schijven regelmatig schoon te maken. De redenen daarvoor zijn dat je systeem sneller wordt en je gevoelige verwijderde data onbereikbaar. CCleaner is een tool om dat te doen en het doet dat op een lekker simpele manier. Je hoeft bijvoorbeeld ook niet te herstarten na een schoonmaakactie. Toch zijn de opties nog vrij uitgebreid. En CCleaner is nog gratis ook.

Download

Defraggler

De naam van dit programmaatje is natuurlijk een woordspeling op de populaire jaren tachtig serie Fraggle Rock van Jim Henson. Defraggler is een defragmentatietool van dezelfde makers als CCleaner en is stukken sneller dan de tool die standaard bij Windows wordt geleverd.

De tool lijkt wat uitstraling en werking betreft erg op het Windows Systeemwerkset gereedschap. Dat kan een voordeel zijn, omdat het daardoor makkelijk is op te pikken. Het enige wat je hoeft te doen is een schijf selecteren en hem te laten analyseren door het programma. Als het nodig is, kan er vervolgens gedefragmenteerd worden. Simpel als wat dus.

Daarnaast is het mogelijk om afzonderlijke mappen en bestanden te defragmenteren, in plaats van een hele schijf in één keer. Met één druk op een sector worden bestanden die daarop staan weergegeven. Uiteraard zit er ook een planner in, waarmee automatisch gedefragmenteerd kan worden op momenten dat het uitkomt. Defraggler is gratis.

Download

EnhanceMySe7en

Als je naast schoonmaken ook wel van een lekker tweakje bent, is EnhanceMySe7en misschien de juiste optie voor je. Deze tool is erg krachtig. Hoewel de naam van dit tooltje wellicht meer doet denken aan viagra spam dan aan een fijn tweakgereedschapje, is EnhanceMySe7en een erg sterke tool om je Windows 7-functionaliteit mee te verlengen.

Deze tool heeft een vrij uitgebreide functionaliteit. Naast het aanzienlijke arsenaal aan tweaks, vind je er ook de nodige tools in terug voor wanneer de lentekriebels gaan opspelen. Zo is er onder andere een Registry Cleaner, een Disc Cleaner en een duidelijk overzicht van al je opstartprocessen. Verder kun je allerlei programma’s en onderdelen van Windows customizen met EnhanceMySe7en.

De GUI is erg overzichtelijk, ondanks de vele verschillende onderdelen. Boven in beeld zijn de verschillende categorieën aan te klikken en net daaronder staan de subopties die bij de actieve categorie horen. De opties zelf zijn verder kort, bondig en duidelijk getiteld.

Ook is er een soort messaging systeem ingebouwd dat je onder in beeld af en toe tips geeft over wat nog geoptimaliseerd kan worden. Negeren is altijd een optie, waardoor het niet zoals bij sommige helpfuncties irritant wordt.

De gratis versie van EnhanceMySe7en biedt al aardig wat functionaliteit. Er is echter ook een betaalde versie. Dat betekent dus wel dat je met de gratis versie niet alle functionaliteit van het programma kunt gebruiken. Het programma is overigens zowel in een speciale 32-bit als 64-bit versie te verkrijgen.

Download

Yet Another Process Manager

Vanwege de vele teen movies die uitkwamen na het gigantische succes van American Pie, kwam er een parodie genaamd Not Another Teen Movie. Er zijn dermate veel Task en Process Manager tools, dat de programmeurs van Yet Another Process Manager maar een soortgelijke zelfbewuste naam hebben bedacht. Maar het programma zelf is zeker geen grap. Het is een open source process manager, met uitgebreide features.

Na een lenteschoonmaak is het handig om eens te kijken of er nog wat te beginnen valt met de processen die je wilt laten blijven draaien. Daarvoor is deze tool erg geschikt. Bovendien biedt hij nu bijna volledige 64-bits ondersteuning.

Je kunt met dit programma zowel lokaal als remote processen managen. Je kunt er processen, taken, threads, vensters en netwerk connecties mee bekijken en managen. Met YAPM heb je verschillende tools om zaken te beheren, zoals rechtenmanagement, geheugenmanagement en je kunt een historie van statistieken opvragen.

Omdat het een vrij uitgebreide tool is, zijn er nog veel meer opties. Maar om echt een goed idee te krijgen van de opties die het programma herbergt, zul je het toch moeten downloaden. YAPM is in elk geval één van de uitgebreidere tools binnen deze specialisatie.

Hoewel het voor de gevorderde gebruiker bedoeld is, is het programma wel overzichtelijk. Voor minder veeleisende gebruikers zijn de opties misschien toch wat overvloedig om er snel wegwijs in te kunnen worden.

Download

SUPERAntiSpyware

Om je Windows 7 installatie snel te laten blijven, is het belangrijk om ook spyware voor te blijven. Spyware kan namelijk behoorlijk debet zijn aan het vertragen van je PC. Naast de voor de hand liggende privacybezwaren dan natuurlijk.

SUPERAntiSpyware klinkt wat patserig en doet misschien zelfs vermoeden dat het een van die nep antispywareprogramma's is die je PC alleen maar verziekt, maar het is eigenlijk toch wel één van de betere in zijn soort. Waar veel van dit soort tools bepaalde soorten spyware niet wegkrijgen, lukt dit SUPERAntiSpyware opvallend vaak wel. Waar men soms handmatig aan de slag moest om spyware te verwijderen, kan deze tool dus een hoop tijd besparen. Zelfs populaire tools als Ad-aware SE and Spybot Search and Destroy hebben vaak het nakijken.

Het programma kan naast spyware trouwens ook trojans, wormen en andere soorten malware verwijderen. Er bestaat een gratis versie van SUPERAntiSpyware, maar die biedt geen real time bescherming. Scannen gebeurt dus pas na een klik van de muis.

Download