Nmap

Nmap controleert computers op het netwerk of het internet op open poorten. Het brengt een computernetwerk in kaart. Nmap is open source en begon op het Linux platform. Vandaag de dag is is de port scanner echter ook voor onder andere Windows, MacOS (en andere BSD varianten) en Solaris beschikbaar. Ook heeft het programma een GUI gekregen.

Nmap is één van de meest gebruikte en uitgebreide port scanners voor professionals. Het kan veel verschillende details van een remote computer achterhalen, waaronder het OS, de uptime, de aanwezigheid van firewall technieken en zelfs de fabrikant van de aanwezige netwerkkaart.

Resource Hacker

Met Resource Hacker kun je de resources van veel Windows-programma's wijzigen. Zo kunnen menu's, beschrijvingen, sneltoetsen, dialoogvensters en de besturing gemanipuleerd worden.

Het programma is klein, maar krachtig. In essentie maakt het van elk programma potentieel een maatwerk applicatie. Verder bevat het een eigen script compiler voor het gebruiksgemak. Het programma is erg overzichtelijk met de treeview modus. Kortom, als je bestaande programma's wilt modificeren, dan is dit een van de makkelijkste manieren om dat te doen. Resource Hacker is er wel alleen voor Windows systemen tot en met XP.

NetStumbler

Deze tool (voluit Network Stumbler genoemd) zoekt naar alle nabijgelegen actieve 802.11b, 802.11a en 802.11g WLANs en geeft dit samen met de SSID (Service Set Identifier) weer in een lijst. Daarin vindt je alle belangrijke informatie, zoals encryptie en kanaal.

Het programma is in staat om netwerkconfiguraties te configureren, locaties te vinden met slechte WLAN dekking, interferentie op draadloze netwerken op te sporen en kan onbevoegde access points vinden en kan helpen bij het richten van wireless antennes voor lange afstandsverbindingen. Ook NetStumbler werkt op versies van Windows tot en met XP.

Icesword

Soms kunnen virussen, trojans en rootkits moeilijk te vinden zijn. Het aanvinken van de optie in Windows waarmee je verborgen bestanden en mappen weergeeft, is soms simpelweg niet genoeg. En volgens bepaalde bronnen kun je ze soms niet eens vinden met programma's als Process Explorer of Process Hacker. Als al het andere niet werkt, kun je je wagen aan Icesword.

De tool is minder bekend dan veel andere anti-rootkit software, maar wanneer je het internet afstruint kom je verschillende bronnen tegen die zweren bij Icesword vanwege de uitgebreide features en het feit dat het slaagt waar anderen falen. Icesword werkt Windows versies tot en met Vista.

Hotspot Shield

Als je de wilt internetten buiten je huis of kantoor via een hotspot, dan ben je vrij kwetsbaar voor hackers. Het gratis tooltje Hotspot Shield beschermt je daartegen.

Hotspot Shield versleutelt al je gegevens en pakketten terwijl je op een publieke locatie bent, zodat je geen gevaar loopt. Het programma is de eenvoud zelve: installeren, opstarten en het beschermt je.

Uiteraard niet vergeten om bij de installatie even alle opties van extra toolbars, het veranderen van je zoekmachine en startpagina uit te vinken.

BackTrack

Deze is een extraatje. BackTrack is namelijk geen tool op zichzelf, maar een verzameling van tools. Het is een GNU/Linux distributie die gebruikt wordt voor penetratietesten en wordt verspreid als een Live CD, wat overigens betekent dat je niets hoeft te installeren.

BackTrack bevat de volgende gerenomeerde tools:

• Metasploit integration

• RFMON Injection capable wireless drivers

• Kismet

• Nmap

• Ettercap

• Wireshark (formerly known as Ethereal)

• BeEF (Browser Exploitation Framework)