From Russia with love! Ongeveer een maand geleden had Micah Lee van The Intercept een gesprek met Edward Snowden waarin de klokkenluider een aantal praktische tips geeft om je privacy te beschermen. Alhoewel een beetje ICT-er natuurlijk al lang en breed digitale voorzorgsmaatregelen heeft genomen, willen wij de Webwereld-lezer deze tips toch niet onthouden.

Je gesprekken

Stap één is het beveiligen van je (telefoon)gesprekken en tekstberichten. Een goeie manier om dat voor elkaar te krijgen is door Signal (zowel voor iOS als Android beschikbaar) te gaan gebruiken.

Versleutelen

Zorg ervoor dat de harde schijf van je computer versleuteld is zodat niet heel je leven op straat ligt als je computer door een of andere onverlaat gestolen wordt. Hier is een handleiding te vinden hoe je dat onder Windows, OSX of Linux doet.

Wachtwoorden

Gebruik een wachtwoordmanager. Een flink probleem is dat een grote groep mensen overal hetzelfde wachtwoord gebruikt. Wordt een site waar je zo'n wachtwoord gebruikt gekraakt, dan is het goed mogelijk dat de verkregen verificatiegegevens ook zonder moeite op andere sites gebruikt kunnen worden. Een wachtwoordmanager stelt je eenvoudig in staat om op elke website een totaal ander en sterk wachtwoord te hanteren. KeePassX is bijvoorbeeld een goede kandidaat. Wil je trouwens bekijken of er misschien al eens een account van je gekraakt is, dan is deze site een aanrader.

Authenticatie

Maak indien mogelijk gebruik van two-factor authenticatie. Hiermee zorg je ervoor dat je een extra apparaat - meestal een mobiele telefoon - nodig hebt om ergens in te loggen of kritische gegevens aan te passen. Mocht je wachtwoord dan gestolen worden, dan heeft de aanvaller alsnog een probleem en kan jouw data niet benaderen.

Tor

Gebruik Tor om over internet te surfen wanneer je informatie bekijkt waarvan je denkt dat deze je wel eens in problemen zou kunnen brengen. Omdat Tor nou niet de meest aangename gebruikerservaring geeft, is de hele tijd via het dit netwerk surfen niet echt aan te bevelen. Ben je dus bewust van wat je onversleuteld bekijkt.

Https

Gebruik de HTTPS Everywhere plugin op websites die geen versleuteling van je gegevens bieden.

Slimme vragen

Wees slim met de vragen en antwoorden die je opgeeft om een wachtwoord te kunnen herstellen. Zaken als je moeders voornaam of een school waar je ooit op zat, zijn tegenwoordig veel te makkelijk te herleiden. Stel als het mogelijk is je eigen vraag en zorg ervoor dat de antwoorden niet makkelijk te raden of online op te zoeken zijn.