Er zijn op dit moment zoveel VPN-diensten dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij hebben 7 diensten onder de loep genomen en leggen je uit wat de voor- en nadelen zijn van die diensten.

1. Avast SecureLine

SecureLine is een van de vele beveiligingsoplossingen van Avast. Het bedrijf is vooral bekend van het gratis antivirus pakket. De kosten voor de VPN-dienst van Avast zijn 59,99 euro per pc per jaar en 19,99 euro per mobiel per jaar. Uiteraard hebben ze ook speciale prijzen voor verschillende managed services voor bedrijven. Wij probeerden SecureLine op een Windows-machine. Een klein icoontje in de notificatie-tray laat je weten of je verbonden bent of niet. Je kan rechts klikken op het icoontje om snel verbinding te maken of deze te verbreken. Als je met links klikt, open je de hele applicatie.

2. F-Secure Freedome VPN

Freedome VPN is van F-Secure. Ook deze fabrikant is bekend van z'n antivirus-pakketten. De VPN-dienst heeft een 14-daagse trial-mogelijkheid waarna er voor drie apparaten en jaar lang gebruik mogen maken van deze dienst voor 49,90 euro. Er zijn ook andere prijsconstructies mogelijk waarbij je meer apparaten kunt gebruiken. Ook biedt het bedrijf zakelijke oplossingen aan.

Wij probeerden versie 1.0.2246.0 van de Freedome-applicatie en ook deze heeft een notificatie-icoon in de systeemtray van Windows staan. Het hoofdscherm geeft een grote cirkel weer waarin je kan lezen wat de verbindingsstatus is en dient tevens als een verbinding (verbreken)-knop. Daarnaast kan je zien hoeveel dataverkeer je gebruikt hebt in de dienst. Een leuke extra is dat er wordt bijgehouden of je op malafide websites bent geweest en welke tracking-pogingen er zijn uitgevoerd.

De Privé-zoekbalk legt uit hoe je kan zoeken zonder dat websites je kunnen tracken. De Tracker Mapper zorgt ervoor dat je jezelf kan tracken en een grafiek kan laten genereren op basis van je surfgedrag.

3. HMA! Pro VPN

HMA is de afkorting voor Hide My Ass, een hosting service van Privax. Je kunt de VPN-dienst gebruiken vanaf 9,99 euro per maand voor twee apparaten. Wij hebben versie 2.8.24 getest. Als je met de rechtermuisknop op het icoontje klikt kan je verbinden of juist de verbinding afsluiten. Dubbelklikken met de linkermuisknop brengt een window met geavanceerde features en instellingen naar voren, waaronder de selectiemogelijkheid voor de locatie van de te gebruiken server. In de IP-adres-tab kan je zien welke ip-adressen je in gebruik hebt of had.

Tot slot kan je met de secure ip bind-tab bepalen welke applicaties je per sé van het normale internet af wil houden als de VPN-dienst niet actief is.

4. Hotspot Shield

Hotspot Shield wordt aangeboden door AnchorFree. Het bedrijf biedt een gratis dienst aan met beperkte functionaliteit, maar heeft uiteraard ook een betaalde (elite) dienst. Deze kan gebruikt worden voor 2,08 euro per maand (maar er kan alleen per jaar worden afgerekend). Ook biedt het bedrijf zakelijke oplossingen: 20 apparaten vanaf 19,95 per maand.

De elite versie geeft geen advertenties weer en levert toegang naar alle virtuele locaties en heeft een grotere doorvoersnelheid. Bovendien heeft de dienst ook malwarebescherming en datacompressie aan boord.

Een andere leuke extra is dat de dienst een screenshot maakt van malafide sites die je bezoekt zodat je in elk geval weet wat je voor je hebt.

5. NordVPN

Als je een e-mailtje stuurt naar dit bedrijf, mag je de dienst drie dagen gratis proberen. Vanaf 4 dollar per maand kan je al aan de slag met de VPN-dienst van het bedrijf. Wij hebben versie 5.53 van de Windows applicatie getest. Het icoon van het programma kleurt rood als je niet bent verbonden met de servers en groen wanneer je dat wel bent. Je kan echter niet met de rechtermuisknop op het icoontje klikken om je verbinding te wijzigen. Je zal daardoor altijd de applicatie moeten openen. Kies via welk protocol je verbinding wil maken (tcp of udp) en de serverlocatie en klik op verbinden. In de verbindingseigenschappen kan je nog extra instellingen als DNS-servers, standaard verbindingsprotocol, proxyservers en automatische verbindingsinstellingen. Je kan ook nog aparte processen en applicaties toevoegen aan de Process Kill List als je wil dat deze automatisch worden gesloten als de verbinding wordt verbroken.

Als je bent verbonden zal de applicatie je gebruikersnaam en het aantal verbonden apparaten weergeven die op dat moment zijn ingelogd. Daarnaast kan je zien tot wanneer je de dienst kan gebruiken en informatie over de VPN-server waarmee je bent verbonden.

6. StrongVPN

StrongVPN biedt een uniek licentie- en prijsschema aan en dat kan erg handig zijn voor mensen die precies weten wat ze willen. Mocht jij niet een van deze mensen zijn, dan kan het allemaal nogal verwarrend overkomen. Wij hebben de Windowsversie van StrongVPN (1.5.1) onder de loep genomen. Het notificatie-icoontje in de systeembalk is rood als je niet bent verbonden en groen als dat wel het geval is. Je kan met de rechtermuisknop op het icoontje klikken om verbinding te maken of om de (geavanceerde) instellingen te openen. In het kleine venster kan je de serverlocatie en het verbindingstype selecteren. Je kan zeer makkelijk de locatie wijzigen en een wizard openen om te achterhalen welke server het snelst is.

Ook het instellen van de proxy kun je doen in deze menu's. Als je een abonnement hebt gekozen dat zowel met OpenVPN of PPTP overweg kan, kan je op zoek gaan naar een server die je gekozen protocol ondersteunt.

In het hoofdscherm kan je klikken op de "geavanceerd" knop om uitgebreide statistieken, instellingen en eigenschappen op te vragen. StrongVPN geeft je een webportaal dat een stuk functioneler is dan de meeste andere VPN providers. Ook kunnen er hulp-tickets en rekening-informatie worden bekeken.

StrongVPN kan al voor een tientje per maand worden gebruikt.

7. SurfEasy

Deze dienst is eigendom van het bedrijf achter de Opera-browser en levert een gelimiteerde gratis versie maar ook een volledige versie die je zeven dagen lang gratis kan proberen. Voor 7,95 dollar per maand kan je met je desktop-computers al het net op terwijl dat voor mobiel verkeer al kan voor 2,99 dollar. Wij hebben versie 3.4.470 van de SurfEasy Windows client getest. In de rechterhoek van het scherm zie je twee drop-down menu's waarin je je serverlocatie kan selecteren en andere instellingen kan wijzigen.