Gisteren kon je op onze site lezen dat een hacker was binnengedrongen in de beveiligingscamera van een gebruiker en daarmee in gesprek ging. De hacker had geen misbruik gemaakt van kwetsbaarheden of gaten, maar vanwege het feit dat het slachtoffer aan wachtwoordrecycling deed.

We weten wel dat het heel moeilijk is voor elke dienst een ander wachtwoord aan te maken en deze ook nog eens complex genoeg te maken, maar het is echt nodig. Uit het jaarlijkse wachtwoordonderzoek van Splashdata bleek wederom dat de meest gebruikte wachtwoorden "123456" en "password" zijn. Daar valt dus nog steeds veel te verbeteren. Wachtwoordmanagers kunnen daarom bij het verzinnen en beheren van complexe wachtwoorden zeer goed van pas komen.

Wij hebben een lijst voor je samengesteld. Deze wachtwoordmanagers kunnen we je aanbevelen.

1Password

Deze wachtwoordmanager beschermt je data door middel van een gewaarmerkte AES 256 bit versleuteling - dit is een militaire standaard. Door de automatische blokkering zijn je data zoals in een safe/kluis afgesloten, ook wanneer je je smartphone verliest of wanneer deze wordt gestolen. Met de wachtwoordgenerator worden sterke en unieke wachtwoorden gegenereerd die op een centrale plaats worden veiliggesteld. Bovendien biedt de app directe integratie in Safari en TouchID.


OneSafe

Onesafe behoort tot de beste apps van deze categorie en kan naast gebruikersnamen en wachtwoorden ook creditkaarten, bankgegevens ook documenten en afbeeldingen veilig beheren. De app biedt naast iCloud ook de mogelijkheid om te synchroniseren door Dropbox. Ook OneSafe maakt voor de opslag van data gebruik van de hoogste veiligheidsstandaard AES 256 bit versleuteling.

LastPass Password Manager

Ook de app LastPass behoort tot de beste wachtwoord managers en is gratis. Met LastPass hoef je slechts één wachtwoord te onthouden, de app vult alle registraties/aanmeldingen voor je in en synchroniseert, waar nodig, al je wachtwoorden. Met deze geïntegreerde wachtwoordgenerator heb je gegarandeerd veilig wachtwoord.


SplashID

Met de gratis app SplashID kun je al je gevoelige data, zoals weblogins, creditkaarten, pincodes, e-mail instellingen, licentienummers etc. met de AES 256 bit versleuteling opslaan. Uiteindelijk heb je slechts één pincode nodig om je alle toegang te verschaffen. De opgeslagen wachtwoorden kun je per iCloud, WLAN of usb-stick met andere apparaten synchroniseren. Jammer genoeg is het niet mogelijk om een Excel-export te maken, zodat je data niet verder kunt verwerken of deze kunt exporteren bij het wisselen van app.

Dashlane

Na de download van Dashlane moet je een Dashlane-account aanmaken. Hierbij moet je erop letten dat je een veilig wachtwoord gebruikt, omdat je dit wachtwoord ook gebruikt voor je wachtwoordlijst. Ook wordt hier de eerder genoemde AES 256 bit versleuteling gebruikt. Kun je niet op een wachtwoord komen, dan kun je door middel van de app een onkraakbaar wachtwoord genereren. In de premium versie heb je de mogelijkheid om je data met andere apparaten te synchroniseren. Opmerking: de app is enkel in de talen Engels, Frans en Spaans beschikbaar.


LoginBox Pro

De app LoginBox combineert een wachtwoordmanager met een browser en meldt je met slechts één druk op de knop aan bij de gewenste internetsites, zoals je bank, PayPal, eBay, Gmail. Het bijzondere aan deze app is dat je niet zoveel hoeft te klikken. Je hoeft namelijk geen URL's, gebruikersnamen of wachtwoorden in te voeren. Met behulp van de directe zoekfunctie worden de websites nog sneller gevonden. Ook LoginBox is voorzien met de hoogste beveiligingsstandaard.

mSecure

Ook mSecure beheert je wachtwoorden en synchroniseert deze door middel van WLAN of iCloud naar andere apparaten. Voor de versleuteling wordt Blowfish 256 bit ingezet. Eerst bepaal je een master/hoofd-wachtwoord voor de toegang tot de app. Aansluitend kun je een lijst met wachtwoorden en login-data onderhouden. Dankzij het indelen van je login's per categorie zoals privé en zakelijk heb je een duidelijk overzicht van je data.


RoboForm

RoboForm neemt alle gebruikersnamen en wachtwoorden over die je bijvoorbeeld hebt ingevuld bij sites zoals Ebay, Amazon of Facebook. In de toekomst word je bij deze sites automatisch aangemeld. Naast toegangsdata slaat de app ook persoonlijke data als adressen en bankgegevens op, zodat je formulieren met drag&drop kunt invullen. RoboForm zelf kun je door middel van een hoofdwachtwoord of een Touch ID beveiligen.

Keepass

Deze prachtige open source wachtwoordmanager is misschien niet zo uitgebreid als de andere managers in deze lijst. Er zit geen clouddienst achter deze software en je database met wachtwoorden zal je zelf moeten beheren aangezien er geen synchronisatiemogelijkheden zijn (wat door sommigen als een pluspunt wordt gezien), maar daar staat wel tegenover dat je een fantastische wachtwoordmanager hebt waarbij je zelf kan bepalen waar en hoe je je wachtwoorden opslaat.

Ook deze software helpt je een handje met het genereren van wachtwoorden en geeft je de mogelijkheid andere informatie als creditcardgegevens, bankgegevens en vele andere soorten informatie toe te voegen aan de database. De database kan worden beveiligd met een wachtwoord, en/of key-file en kan gebruik maken van two channel obfuscation om je te beschermen tegen keyloggers.

Doordat het een open source-pakket is, is de software gepoort naar zo'n beetje elk modern (en minder modern) systeem, van Windows tot Linux tot Blackberry OS en Sailfish.