Het weblog Eviltux is alleen al door de strip die er regelmatig verschijnt, een leuke om te bookmarken. Maar de site biedt nog een aantrekkelijk extraatje, de FreedomStick EvilTux Edition. Dit is een geüpdate versie van de FreedomStick van de wereldberoemde Duitse Chaos Computer Club waarmee men ongecensureerd kan surfen.

Vrijheidsstok

De FreedomStick EvilTux Edition (FS ETE) is gebaseerd op The Onion Router. Tor is een anonimiserend netwerk. Het gebruikt tunnels om verkeer binnen het netwerk te versleutelen en onzichtbaar te maken en verbindt zich via een oneindige reeks proxies, bij Tor relays geheten, met het internet.

De versleuteling en het gebruik van de relays, zorgen ervoor dat wanneer het bij de exit-node het internet op gaat, het onduidelijk is van wie de netwerkpackets echt afkomstig zijn. Analyse van de data is daarmee extreem moeilijk, zo niet totaal onmogelijk. Tor is populair bij politieke activisten en ook journalisten en bloggers in landen onder een regime. Het biedt hun een wapen tegen de dreiging van de onderdrukking. Maar Tor biedt ook voordelen aan iedereen die in een bedrijf werkt en daar onder ‘een regime’ valt.

Anoniempje

De FreedomStick van EvilTux bestaat uit een ZIP of zelfuitpakkend EXE-bestand die uitgepakt in de rootfolder van een gewone USB stick, een compleet geconfigureerde versie van Tor en de Firefox-browser voor Windows bevat. Door de stick in de pc te steken en de Autorun zijn werk te laten doen, wordt een connectie gemaakt met het Tor-netwerk en kan via Firefox volledig anoniem gesurft worden.

Behalve op een stick kan de software ook gewoon op de pc of in een folder op een stick worden gezet. Om dan de software te starten is de “Start Tor Browser.exe” aanwezig.

De Firefox-versie op de stick is standaard al voorzien van de Polipo Tor-button waarmee binnen de browser het gebruik van Tor snel in- en uitgeschakeld kan worden, en ook zijn de lokale privacy-beschermers Adblock Plus en BetterPrivacy standaard al aanwezig. Deze zorgen onder meer voor het niet laden van reclames en het bestrijden van cookies en Flash-cookies.

De laatste versie van de FreedomStick EvilTux Edition is altijd via de EvilTux-weblog te downloaden. Ook is daar de Changelog te vinden waarop van alle versies de veranderingen terug te vinden zijn.

Bron: Techworld