Als je pc geïnfecteerd is met spyware kan het best lastig zijn deze op te sporen en op te ruimen. Deze malware-soort gebruikt meestal andere programma's die al draaien op je systeem om zichzelf te verbergen.

Als je pc trager wordt en je krijgt meer reclame te zien dan normaal, dan zou je wellicht besmet kunnen zijn. Wij kijken vandaag naar de beste softwarepakketten die je kan gebruiken om deze software op te sporen en te verwijderen. Sommige van deze pakketten zijn algemene virusscanners die zich ook richten op spyware.

Avira Antivirus

Avira is een goede keuze voor mensen die een no-nonsense antivirus suite willen hebben met weinig toeters en bellen. Het bedrijf achter dit softwarepakket heeft een hele verzameling diensten en features waaronder een software updater, wachtwoordmanager, VPN en System analyzer beschikbaar.

Al deze extra's zijn uiteraard niet gratis en mocht je deze features niet nodig hebben, kan je ook gewoon voor de gratis (voor thuisgebruik) versie van Avira Antivirus gaan. Deze volstaat prima.

SuperAntiSpyware

De SuperAntiSpyware-website mag er dan niet zo strak uitzien als die van vele anderen, de software werkt des te beter. Deze tool komt zeer goed van pas als je al bent besmet. SuperAntiSpyware geeft je de mogelijkheid zelf te bepalen wat er wordt gescand. Naast het aangeven welke mappen er expliciet gescand moeten worden, kan de software uiteraard ook een volledige pc-scan uitvoeren.

Als er spyware is gedetecteerd in het geheugen van je systeem, kan je een Critical Point Scan uitvoeren die deze malware uitschakelt en verwijdert.

Adware Trojans, Dialers, Worms, KeyLoggers, HiJackers, Parasites en Rootkits, niets is te veel voor deze tool, een dikke, vette aanrader.

Emisoft Emergency Kit

Emisoft Emergenct Kit (EEK) is een betrouwbare en draagbare spyware removal tool. Deze software kan rechtstreeks van je USB-stick worden gestart en gebruikt worden om Trojans, Spyware, Adware, Wormen, Dialers, Keyloggers en spyware te verwijderen.

De software hoeft niet geïnstalleerd te worden waardoor installatie-blokkerende-malware geen kans krijgt. Een leuke extra is dat deze antimalware-tool ook e-mails en ingepakte bestanden kan scannen.

EEK is echter geen tool die gebruikers kunnen inzetten voor bescherming tegen toekomstige malware. Je zal het dus moeten combineren met andere software die je systeem in de gaten houdt.

SpywareBlaster

SpywareBlaster beschermt de computer en voorkomt dat malafide software wordt geïnstalleerd op je systeem. Een ander voordeel van deze software is dat deze niet draait op de achtergrond maar samenwerkt met andere programma's op je computer om je systeem veilig te houden.

SpywareBlaster heeft geen mogelijkheid je computer te scannen om bestaande malware te detecteren en te verwijderen. Deze tool beschermt je computer dus alleen tegen toekomstige dreigingen. Als je systeem al is besmet voordat je deze software installeert, zal deze malware wel minder goed z'n werk kunnen doen.

AVG Antivirus Free

Een mooie alles in één oplossing. AVG scant en verwijdert niet alleen mal- en adware, maar is ook een volledige virusscanner. Deze software spoort malafide software op en verwijdert deze. Daarnaast beschermt AVG de computer ook tegen toekomstige malware door deze te blokkeren.

De strakke, makkelijk te gebruiken interface is ook mooi meegenomen.

Malwarebytes Anti-Malware Free

Voor het detecteren en verwijderen van deze software kan je terecht bij MalwareBytes Anti-Malware Free. Deze software is speciaal ontworpen om de "cutting edge zero day"-dreigingen aan te pakken.

En als je toch bezig bent, kijk dan ook meteen even naar MalwareBytes Anti-Exploit. Steeds meer malware wordt geïnjecteerd via browser-kwetsbaarheden tegenwoordig. Deze tool kan je helpen je browser beter te beveiligen. Het is géén virusscanner, daar moet je wel rekening mee houden.

Spybot Search and Destroy

Spybot Search and Destroy is een fantastische tool voor geavanceerde gebruikers. De interface is misschien niet de mooiste, maar het geeft gebruikers wel volledige controle. Tel daarbij de zeer goede anti-spyware-mogelijkheden bij op en je weet dat je een topproduct in handen hebt.

De gratis versie van deze software heeft twee functies. Anti-malware en anti-spyware bescherming en is voldoende voor de meeste gebruikers. Deze software heeft verder ook nog een immuun-modus die moet voorkomen dat je computer wordt besmet.

ComboFix

Deze tool begint direct te scannen als het is geïnstalleerd. Erg handig, tenzij je direct bepaalde bestanden wilt scannen. Na deze scan zie je in de command prompt direct alle opties die je kan toepassen en de resultaten van deze eerste scan.

Snel, simpel, safe, effectief. Jammer genoeg is ComboFix niet beschikbaar voor Windows 8.1 of 10, een groot nadeel als je het ons vraagt.

Avast Free Antivirus

Als je zoekt naar een indrukwekkende virusscanner die ook nog eens spyware kan verwijderen, dan is Avast zeker een tool om naar te kijken. De spyware-verwijder-feature vernietigt niet alleen spyware die je systeem al heeft besmet, het beschermt je computer ook tegen nieuwe spyware die probeert binnen te dringen.

Daarnaast beschermt Avast ook je webbrowser, e-mail en geïnstalleerde software. Een waardige alles-in-een-oplossing dus.

DR.Web CureIt!

Dr.Web CureIt! is, net als Emisoft Emergency Kit, een extern stukje software die je niet hoeft te installeren en gewoon vanaf een USB-stick gedraaid kan worden.

De software is helaas wel wat aan de grote kant waardoor het wat langer duurt om te starten. CureIt! is echter het wachten waard en beschermt je tegen een hele zwik aan malafide content waaronder adware. Daarnaast zijn er een hoop gratis browser add-ons en plug-ins beschikbaar.