Het is wellicht niet meteen voor de hand liggend dat Techworld als website voor sysadmins consumentenelektronica zoals de Samsung Galaxy Tab bespreekt. Toch maken we voor deze pad een uitzondering.

De Samsung Galaxy S smartphone is een enorme hit in Nederland. Zeker ook voor personen met wat meer technische kennis is de Galaxy S met Android OS een populaire keuze, gezien het grote aantal mogelijkheden van Android en het feit dat het niet dichtgetimmerd is in de negatieve zin van het woord. Het is bovendien volgens velen de eerste smartphone die goed in de buurt komt van de kwaliteit die de iPhone in huis heeft, voor een lager bedrag.

En als dat allemaal je interesse nog niet heeft gewekt voor de Galaxy Tab, dan is er natuurlijk ook nog de mogelijkheid dat een werknemer eerdaags komt aanzetten met zo’n ding en hem toch graag aan het netwerk zou willen koppelen. Dan kun je er misschien maar beter iets vanaf weten.

Specs

Eerst maar de droge feiten. Het tablet heeft een 7-inch beeldscherm en draait op Android 2.2. Hij heeft een 802.11n Wi-Fi ondersteuning, Bluetooth 3.0, en 3,0 megapixel camera met flits, een 1,3 megapixel camera aan de voorkant, 32 GB geheugen, 512 MB RAM en een 1,0 GHz ‘Hummingbird’ processor. Deze laatste is vergelijkbaar met de iPad wat prestaties betreft. De processor zit ook in de Galaxy S telefoon.

Tab vs. iPad

In de internationale pers zijn de kritieken van de Galaxy Tab over het algemeen lovend. De recensenten hebben geen problemen met het wat kleinere scherm in vergelijking tot het 9,7 inch scherm van de iPad. De Tab heeft een groter aantal dots per inch, maar een lagere resolutie dan de iPad.

Aangezien de vergelijking met de Apple’s iPad nogal voor de hand ligt, gaan we er even mee verder. In tegenstelling tot de iPad, kan de Galaxy Tab gebruikt worden als telefoon. Gezien het kleinere formaat van de Tab, is hij dan ook prima in de hand te houden. Hoewel het er wel erg retro uit ziet met een tablet van dergelijk formaat aan je oor.

Naast die functionaliteit heeft de Tab meer streepjes voor op de iPad. Hij heeft namelijk zowel aan de voor- als achterkant camera’s, terwijl de iPad er helemaal geen heeft. Ook heeft de Galaxy Tab ondersteuning voor Flash, wat betekent dat je alle filmpjes en dergelijke gewoon kunt afspelen.

Apps

De apps die oorspronkelijk bedoeld zijn voor smartphones moeten worden opgeschaald (of net zo klein als op de telefoon te worden weergegeven). De iPad doet dat simpelweg door de pixels twee keer zo groot te maken, wat redelijk lelijk wordt. De Galaxy Tab Hummingbird processor gaat hier wat slimmer mee om. Deze bevat namelijk scalerhardware, die moet voorkomen dat de apps bij het opschalen ‘pixelig’ overkomen. Toch bemerkten recensenten zeer wisselvallige resultaten bij het opschalen van smartphone apps.

Voor de sysadmin is het van belang dat Froyo (Android 2.2) betere beveiligingsfuncties heeft dan zijn voorgangers. Daaronder bevinden zich de opties om het apparaat van afstand te wissen of op slot te doen en ondersteuning voor complexe wachtwoorden en policies.

Daar tegenover staat wel dat de Samsung Galaxy Tab al gehackt is door een aantal Duitsers.

Prijs

De prijs van de Galaxy Tab is rond de €700, terwijl de goedkoopste versie van de iPad de winkel uit zeilt voor €500. De wat functionaliteit en geheugencapaciteit gelijkwaardige iPad met 3G en Wi-Fi is echter ook gewoon €700. Het verschil is dus slechts dat de Galaxy Tab geen goedkopere ‘instap’-versies heeft. Het is de vraag of dit het succeskansen van de Galaxy Tab vermindert. Samsung mikt op één miljoen verkochte Galaxy Tabs voor het einde van 2010.

Bron: Techworld