Naast het feit dat het overgrote deel van gebruikers zeer zwakke wachtwoorden gebruikt, delen we die ook nog eens kwistig en vergeten we ze ook nog eens regelmatig. Reden te meer een goede wachtwoordmanager te nemen.

Wachtwoordmanagers zorgen ervoor dat je geen tientallen (complexe) wachtwoorden meer uit je hoofd hoeft te leren. Deze software slaat al je wachtwoorden op in een versleutelde virtuele kluis en vergrendelt deze met een enkel master-wachtwoord.

Er zijn echter een heleboel verschillende managers, allemaal met verschillende mogelijkheden en kosten. Wij zijn aan de slag gegaan met zes verschillende versies die allemaal overweg kunnen met Windows, macOS, Android, iOS en alle grote webbrowsers. Al je data kan netjes worden gesynchroniseerd met verschillende apparaten, al kan dat betekenen dat je daar in sommige gevallen extra voor moet betalen.

Uiteindelijk bleven er twee over die wij echt de moeite waard vonden om te gebruiken.

Lastpass

LastPass is de enige wachtwoordmanager die aan al onze wensen en eisen voldoet. De software maakt het je ontzettend makkelijk unieke, complexe wachtwoorden te gebruiken en moeiteloos in te loggen op verschillende diensten. Het synchroniseren over verschillende apparaten gaat ook super makkelijk en zelfs het delen van wachtwoorden met mensen die je vertrouwt is makkelijk gemaakt. De wachtwoord-audit en updatefeatures laten je makkelijk zwakke (en dubbele) wachtwoorden identificeren en wijzigen met enkele muiskliks.

Daarnaast kan LastPass creditcardnummers en andere persoonlijke data opslaan om automatisch webforms in te vullen als je een aankoop doet, je ergens aanmeldt of een rekening betaalt.

LastPass ondersteunt ook verschillende multi-factor authenticatie-opties waarmee je je wachtwoordenkluis kan beschermen, waaronder app-gebaseerde authenticators als Symantec VIP en Google Authenticator, hardware tokens als Yubikey en vingerafdruklezers.

Wil je een premium account? Dan kost dat je maar 1 dollar per maand, een stuk minder dan concurrerende diensten.

Dashlane

Wil je om wat voor reden dan ook, liever iets anders gebruiken? Kijk dan eens naar Dashlane. Deze software heeft een prachtige interface, is makkelijk te gebruiken en heeft een hoop features die je helpen je online beveiliging te verbeteren. Dashlane heeft een mooi dashboard dat je wachtwoorden beoordeelt en tips geeft hoe je je score en beveiliging kan verbeteren. Dit pakket is wel de duurste van alle managers die wij hebben getest (3,33 dollar per maand), maar dan heb je ook wat.

Waar hebben we op gelet?

Het is natuurlijk mooi dat wachtwoordmanagers je gebruikersnaam en wachtwoord invullen wanneer nodig (meestal via een browser plug-in), maar het is natuurlijk mooier als er rekening wordt gehouden met enkele andere factoren.

Het genereren van wachtwoorden: Sterke wachtwoorden moeten lang zijn, willekeurige tekens bevatten en complexe karakters bevatten, daarnaast moet je voor elke dienst en website een ander wachtwoord gebruiken. Behoorlijk pittig. Daarom is het belangrijk dat je software goede wachtwoorden genereert. De beste managers analyseren ook je huidige wachtwoorden en upgraden deze wanneer nodig.

Autofill en auto-login: De meeste wachtwoordmanagers vullen automatisch je gegevens in als je een site bezoekt. Het enige wachtwoord dat je hoeft in te vullen is dus het master-wachtwoord/hoofdwachtwoord. Dit is nogal controversieel, het automatisch invullen van wachtwoorden en andere forms is lang een beveiligingsrisico geweest. De beste wachtwoordmanagers geven je de mogelijkheid deze optie in- en uit te schakelen.

Veilig delen:Soms is het nodig een wachtwoord te moeten delen met een familielid of collega. Een goede wachtwoordmanager zou je deze mogelijkheid moeten geven zonder je beveiliging in het geding te laten komen.

2FA: Malafide hackers zullen er alles aan doen het master-wachtwoord te kraken, daarom is het hebben van alleen een wachtwoord voor het beschermen van al je andere wachtwoorden niet genoeg. Een goede manager moet tenminste multi factor authenticatie aanbieden als een PIN-code, vingerafdruk) of ander 'vertrouwd apparaat'.

Bescherming van andere persoonlijke data: Persoonlijke data die wij vaak online gebruiken zou je ook (moeten) kunnen opnemen in je wachtwoordenkluis. Denk aan creditcardgegevens, telefoonnummers, bankgegevens etc. Het is handig als deze gegevens ook automatisch ingevuld zouden kunnen worden.

Let op: Geen enkele beveiligingstool is 100 procent veilig. Zelfs sommige wachtwoordmanagers zijn al eens onderuit gegaan (LastPass heeft in het verleden al een paar behoorlijke kwetsbaarheden moeten patchen) en een tijdje geleden was OneLogin de pineut (kwaadwillenden konden de data van gebruikers ontsleutelen).

Toch zeggen veel beveiligingsexperts dat wachtwoordmanagers de veiligste optie zijn om gegevens van gebruikers veilig te houden. De voordelen zijn groter dan de nadelen.