Dat staat te lezen op de Amerikaanse site van Dell. Dat bedrijf levert pc's met de Linux-distro Ubuntu van leverancier Canonical, maar volgens een melding op de Nederlandse site niet in Nederland. Die melding slaat op desktops, want de Linux-variant is hier wel verkrijgbaar op enkele laptops en netbooks.

In een aanbeveling op de Amerikaanse website geeft de pc-maker tien redenen voor klanten om Ubuntu te kiezen. Reden nummer 6 is: ‘Ubuntu is veiliger dan Microsoft Windows’, ontdekt channel-nieuwssite theVARguy.

'Meestgebruikt, dus doelwit'

Dell voegt daar wel aan toe dat de meeste aanvallen gericht zijn op Windows omdat het veruit de grootste gebruikersgroep heeft. Het marktdominante besturingssysteem is dus een aantrekkelijk doelwit. Toch is een dergelijk duidelijk statement van een grote Microsoft-partner opvallend.

Ubuntu op Dell computers

Pc-maker Dell biedt overigens wat verouderde versies van Ubuntu aan op zijn zogeheten 'open source pc's'. Zo verkoopt het naast versie 9.04 daterend van vorig jaar (en die het soms aanduidt als 9.10) ook nog versie 8.04 (en 8.10) die stamt uit 2008. Daarnaast biedt het op de Amerikaanse site voor netbooks de aangepaste Linux-uitvoering Ubuntu Moblin Remix. In Nederland biedt Dell de Netbook Remix versie 9.10 van Ubuntu.

De huidige Ubuntu-versie is 10.04, die eind april is uitgekomen. Dell heeft al aangekondigd dat 10.04 vanaf deze zomer verkrijgbaar is op zijn pc's. De volgende versie van Ubuntu, versie 10.10, staat gepland voor 10 oktober dit jaar.

Bron: Channelworld Bron: Techworld