Tor is een uitstekend netwerk om je surfsessies te anonimiseren. Het wordt wereldwijd gebruikt door activisten, journalisten en militairen. Al je communicatie gaat dan over het Tor-netwerk via allerlei willekeurig gekozen tussenstations.

Hierdoor ziet de website die je bezoekt niet jouw IP-adres, en iemand die jouw internetverbinding afluistert ziet ook niet welke websites je bezoekt. Dit is niet alleen handig om je anonimiteit te waarborgen, maar ook om websites te bezoeken die door je internetprovider geblokkeerd worden.

Control panel

Tor is echter niet eenvoudig op te zetten, met allerlei daemons, configuratiebestanden, opstartdiensten, enzovoort. Daarom hebben de ontwikkelaars van Tor in een oplossing voorzien voor wie snel met Tor aan de slag wil: de Tor Browser Bundle.

De bundel bestaat voor Windows, Mac OS X en Linux en vereist geen installatie: je kunt ze gewoon vanaf een usb-stick opstarten. Daarna wordt Vidalia gestart, een control panel voor Tor.

Zodra je met het Tor-netwerk verbonden bent, start een aangepaste versie van Firefox Portable (helaas nog versie 3.6.17 en niet versie 4) op, die voorgeconfigureerd is om via Tor te surfen, en de extensies Torbutton en HTTPS Everywhere bevat. Torbutton spooft de user agent header die de browser naar bezochte websites stuurt, past gevaarlijke JavaScript aan en schakelt plug-ins zoals Flash uit.

Opletten

Let overigens op: alleen de Firefox-versie uit de Tor Browser Bundle surft via Tor, dus als je gelijktijdig gewoon je al geïnstalleerde Firefox of een andere browser opstart, gebruikt die laatste geen Tor. Het risico dat je een venster van de Firefox met Tor verwart met een venster van de normale Firefox is reëel, dus de ontwikkelaars raden aan om niet gelijktijdig de normale Firefox te gebruiken.

In Vidalia kun je het Tor-netwerk bekijken, de bandbreedte monitoren, en allerlei instellingen aanpassen. Als je het laatste venster van de gebundelde Firefox gesloten hebt, worden Vidalia en Tor automatisch afgesloten.

Er is overigens ook een IM Browser Bundle die de Tor Browser Bundle uitbreidt met Pidgin om te chatten over het Tor-netwerk, maar door een fout in Pidgin die informatie laat lekken, is het project tijdelijk stopgezet tot de fout opgelost is.

Het Tor project werkt ook aan een volledige fork van Firefox, die deze bundle moet vervangen