Marcel werkt bij Quinfox automatisering. Het bedrijf is een overblijfsel van de bekende oerhollandse computerfabrikant Tulip. Een aantal werknemers van Tulip die zich afvroegen wat te doen ten tijde van de ondergang van Tulip hebben Quinfox opgezet destijds.

In 1999 is Marcel na MBO Technische Informatica te hebben gestudeerd bij het bedrijf in dienst gekomen. In die tijd is hij opgeklommen tot senior consultant en kent hij de fijne kneepjes van het beheersvak. Hij heeft vele verschillende klanten waar hij langs gaat. Zo zit hij in een gemiddelde week bijvoorbeeld een paar dagen per week bij commerciële klant x, een dag bij instantie y en doet hij nog een dag het beheer van een scholengemeenschap erbij. Hij werkt mee aan de vormgeving van nieuwe producten, doet natuurlijk veel onderhoud en service calls, maar ook grote projecten zoals nu het upgraden van een ERP systeem dat niet meer ondersteund wordt.

Quinfox biedt ICT diensten aan, zodat bedrijven de ICT volledig uit handen kunnen geven. Ze hebben een online werkplek oplossing en Marcel doet het beheer daarvan bij op afstand. “We proberen alles te virtualiseren. Mocht dit niet gaan dan worden hier 'dedicated' servers voor ingezet. In hele enkele gevallen is dat niet handig om het extern te doen, bijvoorbeeld als een bedrijf AutoCAD gebruikt. Het gaat dan namelijk om erg grote bestanden. Tenzij er natuurlijk een erg snelle internet verbinding aanwezig is, dan kan het weer wel. Alles wordt trouwens gehost in een datacenter dat toevallig ons buurbedrijf is. We doen al het onderhoud en beheer zelf, maar hoeven ons geen zorgen te maken om de koeling en andere voorzieningen.”

Favoritete tool

Op zich niet geheel verwonderlijk is Marcel’s favoriete tool een remote client genaamd mRemote. “Dit is de makkelijkste remote client die ik ken. We moeten toch vaak dingen op afstand oplossen ook, want ik zit niet full time bij een bedrijf. Als er iets urgents aan de hand is, dan helpt ons support center en anders doen we het remote.”

Achtergrond

Door zijn achtergrond als programmeur snapt Marcel wat er bij programma’s achter de schermen gebeurt. “Ik ben begonnen met Assembler. Je leert een computer dan echt begrijpen en je komt dan makkelijker achter de aard van problemen. Het is eigenlijk jammer dat ik soms moet constateren dat mensen die nu van school komen geen idee hebben wat er misgaat vaak, omdat ze zich niet in de ‘huid’ van een programma kunnen verplaatsen. Ze zijn een beetje van de ‘klik-generatie’ als het ware en daardoor hebben ze nooit helemaal meegekregen wat er achter de venstertjes gebeurt. Het maakt het oplossen van problemen gewoon zoveel makkelijker als je weet wat een programma precies aan het doen is op een dieper niveau. Het is bijna psychologie”

Blunder

Marcel is vrij perfectionistisch van aard. Daarom moest hij in het begin van zijn carrière ook oppassen dat hij niet doorschoot in die eigenschap. “Klanten zijn vaak tevreden met 80% en hebben dat veel liever dan dat je nog veel langer bezig bent en 100% krijgen. Daar moet je rekening mee houden, want het verschilt per klant. Dat laatste stukje perfectionisme kost gewoon vaak buitensporig veel tijd.”

“Ik heb die balans weliswaar gevonden nu, maar het is wel uitkijken geblazen dat je als je zoveel dingen tegelijk doet als ik niet de controle verliest. Soms dreig je dan onnauwkeurig te worden als je daar te ver in doorschiet. Virtualisatie is erg effectief en krachtig, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Het weggooien van een complete server kan met een simpele klik op de knop! Dat ging toch wat lastiger in het verleden. Ook zoiets is het geval met storage. In een weekend-upgrade heb ik bijvoorbeeld een keer een heel volume met meerdere virtuele servers weggegooid. Je kan dan al die handelingen bijna automatisch uitvoeren, maar voor je het weet heb je al iets verwijderd en tegelijkertijd ‘ja, zeker weten’ getoetst. Blij dat het weekend was!”

Onderscheiding

Om de sysadmin van het jaar te worden moet je je natuurlijk wel ergens in onderscheiden. Desgevraagd zegt Marcel daarover: “Ik denk dat ik sterk ben op het analytische vlak, wat ik al eerder zei met mijn programmeerbasis. Daarnaast denk ik standaard altijd 3 stappen vooruit. Dat moet je ook wel doen als je een goede beheerder wilt zijn. Naar je eindgebruikers moet je denk ik zoveel mogelijk rust en stabiliteit uitstralen vind ik en dat gaat me ook goed af.”

Alle interviews met de 10 finalisten op een rijtje:

Alex van Heel Reza Koop Christian van Driel

Marcel Braak

Ferry Wenning Martijn Verkuijlen Ferry Zuijdendorp Jurrien Dokter Maarten Bruntink Richard Croes Bron: Techworld