Er is een aantal beveiligingsbedrijven dat naast antivirus ook een VPN-dienst aanbiedt. Avira bijvoorbeeld met Phantom VPN Pro - en het Finse F-Secure is een andere. Freedome VPN is een premiumdienst die locaties in 22 landen heeft. Daarnaast biedt het extra bevceiliginsgmiddelen als blokkeren van trackers en malafide websites.

Freedome op Windows biedt een grote interface die het navigeren makkelijk maakt voor nieuwe gebruikers. In het midden van het dashboard zie je een grote opvallende knop met "ON" of "OFF" en links zie je hoeveel bandbreedte je hebt gebruikt en rechts zie je hoeveel trackers en kwalijke sites Freedome heeft geblokkeerd.

Daaronder zie je in een rechthoekje je huidige landlocatie. Klik daarop en je krijgt een lijst van beschikbare landen gegroepeerd op continent. Kies de locatie die je wilt en Freedome zou moeten verbinden. Als dat niet lukt, klik op de grote knop en je bent er weer vanaf. Dat is een gemakkelijk beginpunt voor zowel doorsnee als geavanceerde gebruikers. Voor de meeste mensen is die het enige stuk van de applicatie die ze hoeven te gebruiken. Mensen die niet willen dat Freedome malafide sites of trackers blokkeert, in de opties links kun je deze twee uitzetten (default zijn ze ingeschakeld).

Op de volgende pagina: De Tracker Mapper is een interessante feature.

De Tracker Mapper laat zien wat je allemaal volgt gedurende een periode van 24 uur. Dit is een educatieve tool omdat je ziet hoeveel trackers je op een dag tegenkomt. Het lijkt op Mozilla's Lightbeam-project in de zin dat je alle tracking op een interactieve kaart kunt zien.

Als je op Show Tracker Mapper klikt, wordt een nieuw venster geopend. Klik op 'Start a new log' in dat venster en de feature logt alle trackers die je tegenkomt als je online bent. Je weet dat de feature actief is als je een rode opnameknop ziet staan boven in het venster en in de linkerbalk van het hoofdvenster. Het duurt 24 uur voordat het log helemaal is gevuld.

Het laatste stuk is het onderdeel Settings aan de linkerkant, wat erg basic is. Je ziet hier bijvoorbeeld geen opties om het VPN-protocol of iets dergelijks te veranderen voor geavanceerde gebruikers. Het gaat hier om het automatisch starten van de applicatie, het activeren van een killswitch en automatisch verbinden bij opstarten.

Hierna: Snelheidstests en compatibiliteit.

Freedome is beschikbaar voor Windows, Mac, Android en iOS. De dienst kost €49,90 voor een jaar en drie apparaten, €59,90 voor vijf en €79,90 voor zeven. Dat zijn vrij gemiddelde prijzen, bij de meeste VPN-diensten zit je zo rond de zestig euro per jaar. Het is wat dit betreft mooi dat F-Secure een goedkopere optie biedt voor mensen die slechts een paar apparaten gebruiken.

De dienst presteerde uitzonderlijk goed in onze snelheidtests. Het was allemaal niet zo supersnel als met HotSpot Shield, maar nog steeds erg goed. Gebaseerd op vijf verschillende locaties verspreid over de hele wereld behield Freedome bijna 51 procent van zijn basissnelheid. Alle landen, zelfs verre plaatsen als Australië en Japan zaten ruim boven de 30 Mbps. De basissnelheid op onze testdag was 90,47 Mbps.

Als je een F-Secure's Freedome gebruikt, begin je met een gratis proefperiode van vijf dagen. Als je Freedome wilt blijven gebruiken, begin je daarna met betalen en krijg je een productcode binnen. Je hoeft geen account aan te maken of F-Secure je naam of e-mailadres te geven. Betalingen zijn minder anoniem en je kunt betalen met iDEAL, PayPal, creditcard of overschrijving.

Lees verder: Het privacybeleid en het voordeel en nadeel van een VPN-dienst via een AV-leverancier.

Het privacybeleid van VPN is... interessant. De dienst leest niet je webverkeer, maar zegt wel verkeer te analyseren om malafide bestanden te filteren en het scant url's om te filteren op malafide activiteit. Url-scans worden uitgevoerd via ruptation-lookups en worden niet opgeslagen, zo laat F-Secure aan me weten. Als je de Tracker Mapper inschakelt worden ze echter wel gelogd, maar automatisch verwijderd na drie dagen.

Bestanden worden gescand via F-Secure's Security Cloud. Het scant alleen bestanden die over HTTP worden verzonden en niet HTTPS. Deze dienst verzamelt geen persoonlijke data, maar bestanden worden wel tijdelijk opgeslagen. Deze feature is niet erg gebruikelijk voor een VPN, maar wel voor antivirusprogramma's.

De dienst voorkomt p2p-verkeer, port-scanning en het gebruik van onversleutelde SMTP, omdat zo vaak spammail wordt afgeleverd. F-Secure 'verwerkt' ook je bandbreedteinformatie, locatie van het land en IP-adres. Deze logs worden negentig dagen opgeslagen en dan verwijderd, maar dit zal een dealbreaker zijn voor de meeste gevorderde VPN-gebruikers.

Op de laatste pagina: Conclusie en technische details.

De conclusie is dat Freedome een capabele VPN-dienst is met uitstekende snelheden en een goede (maar niet geweldige) keuze uit locaties. Maar iedereen die niet zo gecharmeerd is van het idee van de logging en analyse kan beter even doorzoeken, omdat diverse VPN's bar weinig loggen. Maar als je voor een familielid of doorsnee gebruiker een gemakkelijke en goed functionerende VPN zoekt, is dit een prima optie.

Details:

P2P toegestaan: Nee

Bedrijfslocatie: Finland

Aantal servers: Niet beschikbaar

Aantal landlocaties: 22

Kosten: €49,90, €59,90 of €79,90 per jaar

VPN-protocol: OpenVPN

Versleuteling: AES 128-bit

Authenticatie: AES 128-bit

Handshake: 2048-bit RSA met SHA-256 certificaten