PuTTY is een terminal emulator voor Windows en bestaat eigenlijk uit een heel pakket van handige commandline tools. Allereerst heb je het programma PuTTY, een Telnet- en SSH-client. Dit programma is onmisbaar als je vanaf Windows je Unix-servers wilt beheren. PuTTY is eenvoudig te gebruiken en bevat heel wat configuratiemogelijkheden, bijvoorbeeld voor logging, de keyboardinstellingen en de connectie. Zo kunnen port forwarding en X11 forwarding uitgevoerd worden, en ook inloggen via een publieke sleutel is mogelijk.

Je kunt voor elke SSH-server waarop je wilt inloggen een sessie aanmaken met bijvoorbeeld de servernaam, loginnaam en andere relevante instellingen. Als je op het bureaublad een snelkoppeling naar PuTTY maakt en aan het doel van de snelkoppeling @sessienaam toevoegt, kun je door het dubbelklikken op de snelkoppeling direct een connectie naar die server maken.

Andere handige programma's uit het pakket zijn PSCP en PSFTP, die respectievelijk een scp- en sftp-client zijn om bestanden veilig te kopiëren van of naar een SSH-server. In tegenstelling tot PuTTY moet je deze programma's echter in een DOS-prompt uitvoeren, want ze verwachten parameters. Als je gewoon op het icoontje dubbelklikt, zal het een helpboodschap tonen en vanzelf afsluiten nog voor je iets hebt kunnen lezen. Met PuTTYgen genereer je RSA- en DSA-sleutels en met Pageant heb je een SSH-authenticatieagent voor PuTTY en PSCP.

Bron: Techworld