Het plan van Google is om de consumentenversie van hun Netbook later dit jaar uit te brengen en een zakelijke versie in 2011. Will Drewry, een software security engineer bij Google, meent dat het feit dat Chrome OS open source is ervoor zorgt dat ontwikkelaars een constante stroom van feedback genereren wat betreft het ontwerp van de beveiliging. Dit zou gebruikers vertrouwen moeten geven in de beveiliging van het Chrome OS Netbook.

Knoertharde Beveiliging

Alle Netbooks zullen standaard een ingebouwde TPM (Trusted Platform Module) chip bevatten. Deze dient voornamelijk voor het genereren van sleutels, de beveiliging van de opgeslagen sleutels en verschillende authenticatie doeleinden. Omdat TPM gebaseerd is op zowel software als hardware, is de opgeslagen data minder bevattelijk voor fysieke of logische aanvallen.

Chrome OS biedt knoertharde beveiliging, volgens Drewry. Het heeft auto-update, maar werkt daarnaast ook volgens het sandbox principe. Dit houdt in dat elk tabblad dat je opent in je browser volledig los staat van de processen op het systeem. Dit reduceert de blootstelling aan malware. Verder helpt het systeem je met veilig surfen door een melding te geven wanneer je op een website zit die malware bevat.

Openbreken

Er is echter wel een manier om het systeem open te breken en wellicht beter te beheren. Onder de batterij van het Netbook zal zich een knopje bevinden die de ‘developer mode’ activeert. Een aantal beveiligingsfuncties zullen daardoor uitgeschakeld worden, maar de gebruiker wordt door Google dus niet per se een dicht systeem opgedrongen waar je niets aan kunt veranderen.

Paralellen

Chrome OS is nog in de bèta fase, maar geniet al veel interesse van allerlei kanten. Gebruikers willen het OS graag uitproberen op een veilige manier. Het virtuele desktop platform Paralells Desktop 5 heeft daarom bekend gemaakt Chrome OS te ondersteunen. Met het programma kunnen verschillende Operating Systems naast elkaar worden gedraaid op het Mac platform. Zo is het dus mogelijk om zonder je huidige Mac OS omgeving te wijzigen Chrome OS uit te proberen.

Bron: Techworld