Dat blijkt uit een onderzoek van het Ponemon Institute onder 500 Amerikaanse beveiligingsprofessionals.

Volgens het onderzoeksrapport lopen bedrijven met handhelds en laptops het grootste risico om gegevens te verliezen, gevolgd door bedrijven met geheugensticks, desktops en gedeelde fileservers.

De meeste bedrijven worden slachtoffer van informatiediefstal omdat ze niet weten waar hun gegevens zich precies bevinden, stelt Larry Ponemon, van het gelijknamige instituut. "Dit gebrek aan kennis vormt, in combinatie met onvoldoende controle over opgeslagen gegevens, een serieuze bedreiging voor bedrijven en overheidsinstanties."

Opmerkelijk is dat 64 procent van de ondervraagden toegeeft niet te weten waar en hoeveel informatie over klanten zich binnen (of buiten) het bedrijf bevindt. Eenzelfde percentage zegt ook geen inventaris te kunnen maken van hun personeelsgegevens.

Op de vraag hoe lang het zou duren om vast te stellen welke informatie er bij diefstal van een usb-stick verloren is gegaan, zegt de meerderheid van de professionales daar nooit achter te kunnen komen. "Bedrijven worstelen dus niet alleen met de beveiliging van gevoelige informatie op verschillende apparaten, maar ook met de identificatie van die gegevens", aldus Ponemon. Bron: Techworld