Het netwerk, Secret Internet Protocol Router Network, oftewel Siprnet, geeft toegang tot een van de grootste databases ter wereld, met onder meer alle diplomatieke correspondentie van ambassades in de belangrijkste steden ter wereld. Tot aan de laagste Amerikaanse militair had iedereen in overheidsdienst er toegang toe. Op internet zijn vele links naar Amerikaanse overheidsdocumenten over Siprnet te vinden.

Zondag publiceerden de websites van kranten en weekbladen als Le Monde, Der Spiegel, The Guardian en El Pais een gedeelte van 250.000 documenten die in de afgelopen tientallen jaren via Siprnet zijn verstuurd. De documenten zijn door Wikileaks aan de kranten gestuurd als voorzorgsmaatregel voor het geval Wikileaks door een ddos-aanval zou worden getroffen. Die angst voor een dergelijke aanval lijkt terecht te zijn. Wikileaks was zondag vrijwel niet bereikbaar.

Veiligheidsmaatregelen

De Amerikaanse regering heeft naar aanleiding van de actie van Wikileaks aangekondigd de beveiliging van Siprnet op te voeren. Zo zou het downloaden van informatie op een externe drager als een usb-stick niet meer mogelijk zijn. Daarnaast wordt bekeken wie toegang moet krijgen tot welke informatie. Al eerder vaardigde de Amerikaanse regering een document uit met nieuwe beveiligingsmaatregelen. Overigens staat een handleiding voor Siprnet gewoon online.

De toegang tot informatie via Siprnet is gegroeid sinds de aanval op de twee torens van het World Trade Center op 11 september 2001. De toenmalige Amerikaanse regering van George W. Bush besloot informatie over wereldwijde dreigingen breder beschikbaar te maken onder overheidspersoneel. Bij een laatste officieel onderzoek kwam naar voren dat meer dan 3 miljoen mensen toegang hadden tot Siprnet. Dat was echter al in 1993 het geval, zegt The Guardian.

China's hackaanval op Google

De informatie die zondagavond uit de gelekte documenten naar buiten kwam, was voor het overgrote deel (nog) niet explosief. De hackaanval van China op Google en andere Amerikaanse bedrijven was voor de Amerikaanse regering aanleiding om in januari van dit jaar China om opheldering te vragen. Naar nu blijkt is de Amerikaanse verdenking van Chinese betrokkenheid hoofdzakelijk gebaseerd op een gesprek met een Chinees contactpersoon.

Wel wordt specifieker ingegaan op het soort Amerikaanse sites dat onderwerp was van de continue aanvallen door China vanaf 2002. Buiten Google zijn dat allerlei websites van Westerse overheden, bedrijven en de Dalai Lama.

Verder kwam uit dat de Amerikanen pogingen hebben gedaan, en daar deels in zijn geslaagd, om wachtwoorden te achterhalen van hoge leden van de Verenigde Naties om zo hun email- en netwerkverkeer af te luisteren.

Lek Manning al tijdje vast

Buiten enkele zwaardere onderwerpen, zoals Iran, China en Rusland, gaan veel documenten over dagelijkse observaties en beoordelingen ervan. Overigens is Bradley Manning, de sodaat die ervan verdacht wordt dat hij de informatie heeft gelekt aan Wikileaks, al eerder dit jaar gearresteerd door de Amerikaanse autoriteiten.

Bron: Techworld