Bij nadere beschouwing blijkt dat bare-metal hypervisors ons een heleboel voordelen te bieden heeft, waarvan sommige vooruit zouden kunnen wijzen naar een mooie nieuwe toekomst in client-side computing.

Voordelen

Het meest voor de hand liggende voordeel van bare-metal hypervisors is dat ze het client besturingssysteem abstraheren van de onderliggende hardware. Met deze zogeheten type 1 hypervisors kun je één enkel image draaien op een veelvoud van apparaten, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de hardware abstraction layer die het besturingssysteem normaal gesproken bij virtualisatie scheidt van de hardware.

Als je dat bovendien combineert met een efficiënte manier om virtuele images naar de client te pushen, kunnen bare-metal clients hypervisors de druk flink verlichten bij het beheren van een thin-client omgeving, waarbij het nodig is dat een apparaat continu met de server is verbonden.

Veiligheid is het volgende grote voordeel. Je hoeft je alleen maar voor te stellen hoe twee OS'en naast elkaar kunnen draaien – de een helemaal dichtgetimmerd voor het werk en de ander geconfigureerd voor persoonlijk gebruik – om te zien hoe handig bare-metal hypervisors kunnen zijn voor bedrijfslaptops. Tel daar encryptie bij op, en het virtuele systeem kan helemaal onbereikbaar worden in het geval dat de gebruiker de laptop verliest. Of, zoals tegenwoordig ook al gebeurt met mobieltjes, kan het apparaat van een afstand automatisch helemaal leeg worden geveegd als het als gestolen wordt opgegeven.

Er zijn verschillende bedrijven die werken aan producten in deze veelbelovende markt, waaronder Neocleus, Citrix (in samenwerking met Intel als onderdeel van het project Independence), Xen en VMware (ook in samenwerking met Intel). Een relatieve nieuwkomer is Virtual Computer, met NxTop. Dat bedrijf heeft laatst mijn ogen geopend voor de mogelijkheden van bare-metal client hypervisors.

Beheer van bare-metal images

De mensen van Virtual Computer hebben me uitgelegd dat het maken van de hypervisor slechts het halve werk is, al moet je ook dat niet te licht opvatten omdat de clientkant veel diverser is dan de serverkant, waardoor het ontwerpen van een client hypervisor ook steeds complexer wordt. Bovendien moeten client hypervisors in staat zijn om bijvoorbeeld video in een goede kwaliteit te laten zien en ze moeten usb en andere apparaten goed doorgeven aan het virtuele systeem. Maar afgezien van de hypervisor is het management zeker zo belangrijk. Beheerders moeten in staat zijn om VM's te maken, uit te rollen, te updaten, opnieuw uit te rollen en te verwijderen van clients. Dat is een essentieel onderdeel van het beheer van client side virtualisatie.

Een van de voordelen op het gebied van beheer is dat virtuele clients ontzettend snel en makkelijk kunnen worden geüpgraded. Hou daarbij in gedachten dat voor veel bedrijven de uitrol van Windows 7 er aankomt. Als alle gebruikers in die bedrijven XP of Vista zouden draaien als virtuele machines op een NxTop platform, dan zou je als een beheerder een Windows 7 systeem kunnen configureren, een perfecte image maken voor de uitrol, om dat vervolgens met één klik uit te sturen naar je client systemen. De profielen van de users en de voorkeuren zouden dan automatisch worden overgedragen aan het nieuwe systeem. En als dat nog niet genoeg is, dan kun je het zaakje zo configureren dat ze beide systemen voor een tijdje naast elkaar kunnen draaien, tot ze gewend zijn aan Windows 7. Waarna je het oude systeem (ook weer met één klik) kunt verwijderen.

Ondanks de omvang van Windows 7 (2 tot 3GB) duurt het maar 10 minuten om het image binnen je netwerk te kopiëren. En als iemand onderweg zijn laptop verliest, dan kan die binnen een paar uur een vervangend systeem hebben, met alles wat hij of zij nodig heeft, afhankelijk van de snelheid van de verbinding. En dat allemaal zonder dat iemand zich zorgen hoeft te maken over eventuele data die op straat komt te liggen.

Met de komst van systemen als NxTop en de bijbehorende mogelijkheden zullen alle management tools zich waarschijnlijk verder moeten ontwikkelen. Daardoor zal het steeds makkelijker worden om zulke pc's te beheren. Dat betekent tijdwinst voor de beheerder, en dat is natuurlijk erg goed nieuws.

Bron: Techworld